page contents Книжен ъгъл: "Книги завинаги", вторник, 12 ноември, 17 ч., 88 ФМ
Предоставено от Blogger.

"Книги завинаги", вторник, 12 ноември, 17 ч., 88 ФМ

12.11.13

Да разкажеш Моцарт, да нарисуваш Моцарт – гостуват ни писателката Юлия Спиридонова-Юлка и художникът Пенко Гелев с „Приказка за Вълшебната флейта” (Ентусиаст).

Наскоро в България гостува полският писател от унгарски произход Kшищоф Варга. Поводът бе представянето на неговите две книги- „Надгробна мозайка” и „Гулаш с турул” (Парадокс). Романът „Надгробна мозайка” ни пренася в 2070 г. с неочакваната гледна точка на главния герой - на днешния ден той гледа като на нещо отдавна отминало.

Песимистичният футуризъм на Варга е плод на изключителната му фантазия и е пресъздаден с неистово чувство за хумор. Kшищоф Варга е автор на 11 книги, романи и сборник есеистика, завеждал е културния отдел на полския вестник „Газета Виборча”. Сега той ще се разкрие пред вас благодарение на колегата ни Георги Митов-ГеМи и превода на Милена Милева.

Какво още сподели полският писател Kшищоф Варга, ще научите в следващото издание на „Книги завинаги”.

Издателство „Кибеа“ представи „Кратка история на българския комикс“ на Антон Стайков. Премиерата на книгата бе в галерия Suspacious на студио Altronics light, където заедно с представянето се откри и изложбата „Комикс лаборатория“ на „Проектът ДЪГА“, в която се представят подготвителни рисунки от комикси на Сотир Гелев, Петър Станимиров, Димитър Стоянов-Димо, Евгений Йорданов, Румен Чаушев, Веселин Праматаров и Пенко Гелев. Ники Съев поговори с Петър Станимиров за развитието на българският комикс и и показаното  в книгата на Антон Стайков.

Конкурсът за фантастичен разказ на издателство „Колибри“, клуб „Галактики“ и блогът „Книголандия“ приключи първото си издание. Но всичко тепърва започва, предстоят ни още три. Най-впечатляващите разкази ще бъдат публикувани в новата е-антология „Галактики“. Светлозар Желев и Жаклин Вагенщайн - анализ на прочетеното по време на конкурса и разбира се - кой е победителят в него. Репортаж на Ники Съев. "История за некроманти, слуги и демони" можете да прочетете в страницата на "Галактики" във фейсбук, а скоро и в електронното издание на подготвящата се книга с фантастични разкази  на победителите в конкурсите.

Марин Троянов представи книгата си „Между световете” (Сиела) – за нея говори Матей Стоянов пред Румен Спасов.

Изборът на Петко Тодоров - титаничният роман "2666" на Роберто Боланьо (Рива). Заглавия от седмицата на "Сиела", "Ера", "Ентусиаст", "Изток Запад" и др., награди за слушателите, класации. И още много... в "Книги завинаги", вторник, 12 ноември, Алма Матер Класик ФМ, 17 ч., 88ФМ, с Гриша Атанасов и Петко Тодоров. Слушай тук