page contents Книжен ъгъл: Карлос Витале: Музите не съществуват
Предоставено от Blogger.

Карлос Витале: Музите не съществуват

5.11.13

Слушайте днес интервю на Георги Митов-Геми в Книги завинаги от 17 ч. на 88ФМ 

В България гостува аржентинският поет и преводач Карлос Витале. Поводът бе издаването на неговия сборник „Поезия”, който излиза в двуезично издание под знака на  „Проксима-РП“ в превод на Рада Панчовска.
60-годишният автор представи книгата си в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в присъствието на Посланика на Република Аржентина в София, Н.Пр. Гийермо Салвадор Асрак, преподаватели и студенти от Катедра „Испанистика и португалистика“ на СУ „Св. Климент Охридски”, литератори и преводачи.

Карлос Витале е завършил испанска филология в аржентинската столица, а от 1981 г. живее в Барселона, където допълва следването си с италианска филология. По това време излиза и първата му стихосбирка, озаглавена “Кодове”. Следват “Познание за реалността”, “Поверителности” ( която бе отличена с Награда за поезия „Град Сарагоса“, 1992), както и Автопортрети” (с италианската Награда за поезия „Венафро“, 2001). Какви теми вълнуват днес Карлос Витале, чуйте от интервюто на Георги Митов-Геми с аржентинския поет в 17 ч. на 4 ноември в предаването "Книги завинаги" на 88 ФМ.

В поезията на Карлос Витале се съединява величественото с остроумното, философското с игровото, духовното с телесното. Това пише каталунският поет, преводач и литературен критик Едуардо Мога. От своя страна, Витале не пропуска да насочи вниманието си към същностното, откровеното, лишеното от празнословия. Затова не е случаен и лаконичния му изказ, за който авторът споделя в интервюто.

Карлос Витале е не само строг и изискан поет. Той е увлекателен автор на разказите “Неучтивост на самоубиеца” – книга, получила два пъти испанската награда за къса проза „Град Чива“. Неговите произведения са включени в различни антологии, като последната носи заглавието “Защото живеят тук. Антология на каталунски поети на кастилски.(1980-2003)”. Той е превел многобройни книги от италиански и каталунски поети на испански и е сериозен анализатор и критик в областта на литературата.