page contents Книжен ъгъл: Кшищов Варга - унгарският бунтар от Полша
Предоставено от Blogger.

Кшищов Варга - унгарският бунтар от Полша

19.11.13

Слушайте днес интервю на Георги Митов-Геми в Книги завинаги от 17 ч. на 88ФМ 
В миналото издание на „Книги завинаги” ви обещахме да продължим срещата с полския писател от унгарски произход Kшищоф Варга. Той бе в България по повод неговите две книги - „Надгробна мозайка” и „Гулаш с турул”, излизащи у нас под знака на „Парадокс”. Дебютът на този автор е със сборника разкази „Пиян ангел на кръстовището“, последван от „Момчетата не плачат”, „Булевардът на независимостта” и др. Чуйте какво сподели Kшищоф Варга във връзка с книгата си „Надгробна мозайка” пред колегата ни Георги Митов-ГеМи.

Литературният бунтар Kшищоф Варга е лауреат на наградата на читателите НИКЕ 2009 за книгата „Гулаш с турул”, която достига до финала на Литературната награда на Централна Европа Angelus и до финала на II-то издание на Наградата на публичните медии Cogito. Критиката обръща внимание на характерното усещане на автора за присъствието на духа на Полша в унгареца – Варга пише малко небрежно, така както поляците за себе си. Кое обединява книгите на  Kшищоф Варга, издадени в България, ще научите в "Книги завинаги" след 17 ч. на 19 ноември на 88ФМ


Думи на Kшищоф Варга пред колегата ни Георги Митов-ГеМи с превод на Милена Милева. Предстоят още срещи със световни автори в следващия брой на „Книги завинаги”