page contents Книжен ъгъл: Паулу Коелю: В "Алхимикът" говоря с детето в душата ми
Предоставено от Blogger.

Паулу Коелю: В "Алхимикът" говоря с детето в душата ми

12.11.13

25 години от излизането в Бразилия - юбилейно издание обещава "Обсидиан"

На 19 ноември излиза специалното юбилейно издание на „Алхимикът“ по случай 25-ата годишнина от издаването му в Бразилия, съобщават издателите от "Обсидиан". Книгата включва предговор на Паулу Коелю и допълнителни материали.

„Когато пишех „Алхимикът”, се опитвах да разбера защо сме тук. Вместо да пиша философски трактат, реших да говоря с детето в душата ми. За моя изненада милиони други хора по света отговориха на това дете. С тази книга исках да споделя с читателите ми въпросите, които превръщат живота в приключение точно, защото нямат отговори”, казва Паулу Коелю.

„Алхимикът” жъне успехи във всяка страна, в която е публикуван. В Бразилия са продадени повече екземпляри от всяка друга книга.
В Щатите тя беше начело на списъка с бестселъри на в. „Ню Йорк Таймс” в продължение на най-много седмици. Във Франция книгата беше бестселър повече от 5 години. В Германия изданието с твърди корици постави рекорд, след като остана номер едно в класацията на сп. „Шпигел” за над 306 седмици.

В Австралия книгата стана бестселър веднага след излизането си. На испански тя се превърна в най-продаваната книга в продължение на няколко години в Латинска Америка и Испания. В Русия „Алхимикът” беше на първо място в продължение на 5 последователни години.

През 2002 г. в Португалия бе обявено, че книгата е продала повече копия от всяка друга и че Паулу Коелю е най-продаваният автор. В Италия през 2012 г. бе публикувано специално издание по случай стотното преиздаване на книгата. В Норвегия има специално издание, включващо текстове на ученици, които са участвали в конкурса „Един роман. Милиони мечти” през 2012 г. В Южна Африка книгата е публикувана на повече от 5 езика. В Индия – на повече от 10. „Алхимикът“ е една от най-четените и обичани книги в България и днес.