page contents Книжен ъгъл: Мосад - скритата сила
Предоставено от Blogger.

Мосад - скритата сила

19.11.13

„Ентусиаст“ публикува книга за най-важните мисии на израелските тайни служби

Книгата „Мосад. Най-великите мисии на израелските тайни служби“ на Михаел Бар-Зоар и Нисим Мишал проследява най-знаковите и най-опасните операции в над шейсетгодишната история на израелското разузнаване.

Според преобладаващото мнение Мосад е най-добрата разузнавателна служба в света в наши дни. Освен това е най-загадъчната и покрита с тайнственост. За първи път българският читател ще научи истината за Мосад и ще стане свидетел на шокиращи разкрития. 

В резултат на задълбочени проучвания и специални интервюта с израелски лидери и агенти на Мосад, авторите Михаел Бар-Зоар и Нисим Мишал пресъздават тези мисии с приковаващи вниманието подробности. Написана по действителни случаи, книгата ще заинтригува милиони читатели, разкривайки им тайните на Мосад. Публикувана в над двайсет страни, тя бързо се превръща в международен бестселър.

Агенцията Мосад е сформирана през 1949 г., а през 1951 г. е обявена за автономен орган, чиято цел е да се гарантира сигурността на Израел, като изпълнява разузнавателни задачи във и извън страната.

Спасяване на заложници, залавяне на опасни терористи, предотвратяване на кървави атентати – мисиите на Мосад са обект на непрестанен интерес и тема на много кинопродукции. Акциите на агенцията надминават постиженията на всяка друга разузнавателна служба в света. Тайната служба си е спечелила репутацията на най-ефективния орган за защита на националната сигурност.

За краткото си съществуване като автономна държава Израел има изключително интересна историческа съдба. Това се потвърждава и от думите на ръководителя на Мосад в периода 2002-2010 г. – Меир Даган: „За да се осигури безопасността на мирните граждани, понякога на държавата ѝ се налага да взема мерки, напълно противоречащи на демократичните принципи.  Истината е, че в организации като нашата границите на допустимото често са доста неясни. Затова трябва да бъдеш напълно сигурен в хората, с които работиш. Дори и най-мръсните задачи трябва да се изпълняват от най-достойните хора.“

От седемдесетте години на ХХ век до днес в борбата срещу тероризма Мосад залавя и убива много терористи в Бейрут, Дамаск, Багдад и Тунис, а също и в бойните им отряди в Париж, Рим, Атина и Кипър. И днес агенцията преследва лидери на „Ислямски джихад“ и на „Ал Кайда“ в Близкия изток.

„Мосад. Най-великите мисии на израелските тайни служби“ разкрива подробности за появата на речта на Хрушчов в САЩ, дело на двойния агент Виктор Грайевски, който е единственият в света награден и от двете държави, в които е служил – СССР и Израел. Сред най-важните мисии на израелската тайна служба са още: залавянето на Адолф Айхман, противоборството срещу „Черен септември“, операцията „Диамант“, убийството на Имад Мугниех, един от основателите на „Хизбула“ и враг на Израел; супероръдието на Саддам; Арабската пролет, проектът „Дир ал Зур“ и много други.

Книгата проследява някои от най-интригуващите моменти в историята на Мосад: убийства, отвличания, саботажи и незаконни наблюдения. Повечето от историите в нея вече са били главната тема в общественото пространство, а други се засягат за първи път, например истината за иранското ядрено оръжие, като особено място е отделено на противоборството срещу създаването му.

Авторите разкриват детайли около личния живот на агентите, цената, която са платили, за да работят там, и жертвите, които професията им изисква. Именно те са скритата сила на Мосад. Хората, които рискуват живота си за благото на Израел. Напрегната до краен предел, тази книга ще плени всеки читател, а любителите на криминалния жанр ще бъдат смразени от истинността на фактите в сюжета.

Премиерата на книгата ще се състои на 26 ноември 2013 г., вторник, от 18,30 ч. в Гранд Хотел София, зала „София“ със специалното участие на автора проф. Михаел Бар-Зоар и д-р Соломон Паси, председател на Атлантическия клуб в България. Сред гостите на събитието ще бъде и г-н Яков Джераси, по чиято идея е осъществена книгата.

За авторите

Михаел Бар-Зоар е автор на издадената в САЩ и у нас книга за спасяването на българските евреи "Отвъд хватката на Хитлер", на много романи и документални книги. Той е бил член на Кнесета, посланик в Съвета на Европа и съветник на генерал Моше Даян. Д-р Бар-Зоар е преподавал в Университета в Хайфа в Израел и в университета „Емъри“ в Атланта, щата Джорджия. Един от най-видните специалисти по въпросите на шпионажа. Официален биограф на Давид бен Гурион и Шимон Перес. Автор на биографията на Исер Харел, легендарния директор на Мосад, и съавтор на книгата „В търсене на Червения принц“ за войната между Мосад и „Черен септември“. Книгите на Бар-Зоар са преведени на осемнайсет езика.

Нисим Мишал е един от най-видните телевизионери в Израел. Защитил е докторска дисертация по политология. Работил е в израелската държавна телевизия като политически репортер, кореспондент във Вашингтон и като генерален директор на телевизията. За петдесетата и шейсетата годишнина на Израел Мишал публикува две книги за великите събития в историята на страната, преведени на английски, френски, руски и испански. В съавторство с Шимон Бен-Ами, бивш министър на външните работи на Израел, пише труд за двехилядната история на еврейския народ.