page contents Книжен ъгъл: Марио Зимса запознава децата с Вивалди и „Годишните времена”
Предоставено от Blogger.

Марио Зимса запознава децата с Вивалди и „Годишните времена”

17.12.13

"Емас" представя свеж поглед към гениалното произведение специално за млади читатели

Стотици хиляди хора всяка година слушат „Годишните времена” на Антонио Вивалди – едно от най-често изпълняваните произведения по световните сцени.

Но малцина от тях знаят, например, че подръпването на струните, наречено пицикато, в първа част на „Зимата” пресъздава падащите капки от капчука, че кратките, извити мелодийки в трета част на „Есента” описват олюляващите се селяни след празненството за прибирането на реколтата.

Надали са много и слушателите, които чуват гугукането на гълъба, писукането на щиглеца и кукането на кукувицата през „Пролетта”.

Да, всичко това го има в неувяхващия концертен цикъл на италианския маестро. Гениалният свещеник, израснал в провинцията, често обикалял поля и гори, чувствителното му ухо регистрирало всички звуци на природата и музикалният му гений ги претворил в ноти. Така всяка музикална фраза във вечния шедьовър носи значение.

Всичко това е обяснил австрийският автор Марко Зимса в диска към книгата си „Годишните времена” и го е илюстрирал с музика. А в самата книга е разказал произведението на достъпен за децата език.

Като добавим прекрасните илюстрации на Дорис Айзенбургер (впрочем художничката е възпитаничка на източноевропейската школа) и отличното полиграфическо изпълнение, уверено можем да кажем, че се е получил идеален подарък за децата по Коледа.

От повече от 25 години Зимса запознава малките с класическата музика, като ги радва с концерти, представления и книги. Вълшебните му книжки са преведени на 12 езика и са вече повече от двадесет на брой, а веселият австриец казва, че работата с деца го прави най-щастливият човек на земята.

„Децата са най-страхотната публика, която мога да си представя. Те са любопитни, спонтанни, обичат да пеят, позволяват и обичат да ги увлечеш, смеят се от сърце… Нищо по-добро не мога да си представя. Вероятно затова работата ми доставя удоволствие и досега, след толкова години и след толкова представления!”

Книгата „Годишните времена” на тандема Зимса/Айзенбургер не е първото произведение на българския книжен пазар. Неотдавна издателство „Емас” се зае да разкрие красотата на класическата музика пред българските деца и вече видяха бял свят книгите „Лебедово езеро” и „Вълшебната флейта”.