page contents Книжен ъгъл: "Старите дни" - чиста и честна книга
Предоставено от Blogger.

"Старите дни" - чиста и честна книга

17.12.13

Ирена Георгиева

Сериозността на тази книга – полирана до блясък, с грижливо подредени думи, които с пръст не можеш да пипнеш – не е в броя на страниците й.

Чиста и честна работа. Не позволявай лекотата на изказа да те излъже обаче – под измамната лежерност и деликатна недоизказаност се крие тиха безнадеждност, лична и чужда.

И въпреки че „всички въртим колелото като луди хамстери, които не могат да се измъкнат от него“, въпреки че у всеки от нас дудне поне „един лек тътен като от болен зъб, горе вдясно“, тези разкази са колкото разстройващи, толкова и утешаващи.

По същия начин, по който са утешаващи думите на Бил Мъри и за теб, макар и прошепнати само на Скарлет Йохансон в Изгубени в превода.

Но най-хубавото в Старите дни са нейните герои – всеки от тях, различен и интересен, те кара да се сещаш за него внезапно, както си се мотаеш, и да го мислиш с часове.

Измислени или не, нищо не може да ме убеди, че живеенето им някъде там не продължава. И аз искам още за тях. Или за други като тях.

Купи си тази книга сега, докато чакаме следващата. Ако нямаш дребни, открадни я. Чувствам, че Дена вече е платила за всяка дума в нея.

***
На 17 декември (вторник) от 18:30 ч. в Чайна „Чай във фабриката“, ще се състои официалната премиера на книгата „Старите дни“ от Дена Попова. Книгата ще бъде представена от писателя Георги Господинов.

Дена Попова е родена през 1987 г. в София. Завършила е кинознание и политология в САЩ и Испания. Нейни текстове са публикувани в сп. „Родна реч”, в. „Сега”, Vox Populi, SofiaLive, сп. „Съвременник”. Докато учи в университета „Уитмън” във Вашингтон, е част от редакционната колегия на две литературни списания - Quarterlife и Blue Moon, наградено от Колумбийския университет за най-добро университетско литературно списание през 2008 г.

Същата година Дена е един от участниците в първия Семинар по творческо писане, Созопол, организиран от фондация „Елизабет Костова”. Първата й книга - „Момичета от добри семейства”, излиза през 2009 г.