page contents Книжен ъгъл: "Ера" представя: "Какво хапнаха и пийнаха великите българи" от Петър Величков
Предоставено от Blogger.

"Ера" представя: "Какво хапнаха и пийнаха великите българи" от Петър Величков

9.12.13

Кои са любимите гозби и питиета на Фердинанд І, цар Борис ІІІ, Петко Р. Славейков, Любен Каравелов? Кои са предпочитаните специалитети на Иван Вазов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Яна Язова? Къде и какво хапват за последно Стефан Стамболов и Яне Сандански? Как някогашните ресторантьори рекламират и привличат клиенти? Каква е тайната на прочутия тюрлю гювеч?

Въпроси, които със сигурност предизвикват интереса на любознателните, както и на любителите на кулинарното изкуство! Изключително трудно е да бъде открита пълна информация по темата, на която сякаш се гледа с леко пренебрежение.

Известният български писател и журналист Петър Величков е ползвал свидетелства на очевидци, пръснати в мемоари, разгръщал е стари вестници, потърсил е запазени снимки и менюта, за да ни представи възможно най-пълна картина на „кулинарното“ начало на ХХ век. А в това отминало време определено е имало хора, които са знаели как да направят живота си по-приятен!

В първата част авторът ни представя картини от нощния живот в София по това време. Интересни случки от най-популярните клубове, бирарии и гостилници. Петър Величков отделя специално внимание и на очарованието на кафенетата, чайните и сладкарниците.

Втората част е озаглавена Трапезата на големите българи. В нея авторът ни разкрива любимите им кулинарни произведения, любопитни истории от личния им живот и малки тайни „от кухнята“.

В книгата можете да откриете автентичните рецепти, по които са били приготвяни любимите ястия на най-изтъкнатите българи на ХХ век. Богатият снимков материал включва непубликувани до този момент фотографии.

Изключително подходяща за предстоящите топли семейни празници рецепта от страниците на „Какво хапнаха и пийнаха великите българи”:

Печени ябълки с мед
Продукти: 1 кг ябълки, 1 чаена чаша мед.
Приготвяне: Вземаме 1 кг ябълки и ги нарязваме на половинки. Почистваме от семето и нареждаме в тавичка. Наливаме 1 пръст вода и печем в силна фурна 15–20 минути. Изваждаме ябълките и ги заливаме с 1 чаена чаша мед. Поднасяме ги, когато изстинат.

Читателите ще имат възможност да се срещнат с Петър Величков и да получат автограф в събота (14.12) от 16 до 18 ч., на щанда на издателство Ера на Софийския международен панаир на книгата в НДК.

За автора

Петър Величков е известен български писател и журналист. Носител на наградите „Рицар на книгата“, „Христо Г. Данов” и „Д-р Хернани Цибрански”. Автор на бестселърите „Страсти и скандали в царска България”, „Софийските потайности” и „Яна Язова: проклятието на дарбата”.