page contents Книжен ъгъл: Дългият път към океана
Предоставено от Blogger.

Дългият път към океана

29.1.14

Световна премиера с „Милениум” на „Ета, Ото, Ръсел и Джеймс” от Ема Хупър

Книгата на Ема Хупър „Ета, Ото, Ръсел и Джеймс” излиза премиерно в България. Правата й вече са откупени в много страни, но тиражирането на творбата предстои дори за родината на авторката Канада. Писателката е известна виолистка, популярна като автор на разкази, поезия, либрета за музикални произведения и нонфикшън. Преводач на книгата е Маргарита Терзиева.

Една нощ, няколко часа преди изгрев слънце, 83-годишната Ета приготвя багажа си и поема пеша към океана, който винаги е искала да види. Тръгва към Халифакс по дългия път. Дотам трябва да извърви 3232 километра, пресичайки цялата страна.

В чантата си е събрала най-необходимите си неща: четири чифта бельо, един топъл пуловер, малко пари, листове за писма, както и един с адреси и друг с имена, четири чифта чорапи, пощенски марки, бисквити, парче хляб, шест ябълки, десет моркова, шоколад, бутилка вода, карта в найлонов плик, пушката на Ото и патрони и един малък рибешки череп.

На едната бележка в джоба й пише: Ти си: Ета Глория Киник от ферма Диърдейл, на 83 години. На другата са изредени имената на близките й хора, повечето от които вече покойници. Тръгвайки Ета оставя след себе си съпруга си Ото и любимия си Ръсел. На бележка, оставена на масата, пише:

Ото,
Аз заминавам. Отивам да видя океана. Не се тревожи, оставям ти пикапа. Ще вървя пеша. И ще се помъча да не забравя да се върна.
Твоя (завинаги)
Ета