page contents Книжен ъгъл: Рижият котарак: Къде бях и какво преживях преди да стана Боб
Предоставено от Blogger.

Рижият котарак: Къде бях и какво преживях преди да стана Боб

18.2.14

„Книгопис“ представя приказка за знаменитото животинче

След успеха на двете книги за спасителното приятелство между уличния музикант Джеймс Боуен и неговия котарак, идва ред и на детската книга „Преди да стана Боб” (превод Анелия Янева).

Както издава и самото заглавие, това е приказка за преживелиците на Боб, преди  Джеймс да го намери болен и ранен. Написана с топлота и оптимизъм, книгата разказва за неочаквания обрат в съдбата на Боб, когато той трябва да тръгне да търси нов дом с надеждата някой отново да го заобича.

Само допреди няколко години Джеймс Боуен е наркозависим бездомник. Срещата с котарака Боб обаче преобразява живота му и го спасява. Борбата за оцеляване като уличен музикант става много по-смислена, а и по-успешна, когато Боб лежи на раменете му или бди пред калъфа на китарата.

Днес Джеймс и Боб са световноизвестни и са окуражаващ пример за превъзмогване на злото. Двамата вече изкарват прехраната си из улиците на Лондон, но продължават да са заедно, работят върху нови книги и събират пари за благотворителни каузи в помощ на животни и бездомни хора.

Гари Дженкинс е писателят в сянка, който помага на Джеймс да разкаже историята си в двете вече хитови книги „Уличният котарак Боб” и „Светът в очите на Боб”. Творческият им тандем вече официално е обявен в детската книга „Преди да стана Боб”.

Илюстрациите са  дело на Джерал Кели, известен с умението си да рисува животни. Илюстраторът живее в САЩ и рисува за едни от най-големите издателски компании в света.