page contents Книжен ъгъл: Убийства и загадки в търсене на "Изчезналата библиотека"
Предоставено от Blogger.

Убийства и загадки в търсене на "Изчезналата библиотека"

21.2.14

„Ентусиаст“ представя криминален роман, посветен на съдбата на прочутата Александрийска библиотека

В престижен колеж е извършено жестоко убийство. Арно Холмстранд е учен с международно признание, отдал целия си живот на науката и изследванията. Но точно тази негова страст става причина за насилствената му смърт – по петите му е неумолим враг, който няма да се спре пред нищо, за да изтръгне истината за безценна тайна, пазена от хилядолетия.

Емили Уес, специалист по история на религиите, получава завета на убития и се отправя на мисия: да разбули една от най-големите загадки в историята – местонахождението на Александрийската библиотека, един от най-прочутите центрове на знанието в древния свят.
Холмстранд избира Емили за свой приемник и пазител на тайната си. Любопитството ѝ я отвежда в различни краища на света и я тласка да разгадае повереното ѝ от Арно. Скоро Емили се оказва замесена в световен заговор с невероятен мащаб, водещ чак до подстъпите към Белия дом.

„Изчезналата библиотека“ е криминален роман, посветен на съдбата на прочутата Александрийска библиотека, заличена от страниците на историята по твърде загадъчен начин. Задълбочените познания на автора А. М. Дийн в областта на древните култури, както и интересът към конспирации, го вдъхновяват да създава напрегнати и завладяващи художествени сюжети.

Много писатели се превъплъщават в ролята на историци, за да разказват истории за древни загадки и ожесточени борби за власт. С написването на „Изчезналата библиотека“ се случва обратното: А. М. Дийн е историк по професия, който влиза в ролята на писател, за да облече в слово знанието и стремежа към власт, останали непроменени през времето.

Дебютният му роман разказва за Александрийската библиотека, основана от Птолемей ІІ Египетски и според различните версии – изгоряла при обсадата на Александрия от великия Цезар, опожарена от настъпващите воини на исляма, пренесена тайно на друго, по-сигурно място. Дийн ни предлага плода на своето авторско въображение, подплатен с професионалните му проучвания в областта.

Най-големият и всеобхватен по рода си проект в човешката история провокира Дийн да създаде напрегнат сюжет, в който преплита събития от действителността: „Подробностите, споменати в книгата, за това някога велико чудо на античния свят са точни, както и общото усещане за мистерия, свързано със съдбата на забележителното египетско културно наследство“. Авторът черпи вдъхновението си от историята – както сам споделя, обича да пише за моменти от нея, които силно са го заинтригували и особено за такива, които повдигат повече въпроси отколкото отговори. Такъв е случаят с Александрийската библиотека.

Още с появата си през 2012 г. книгата се превръща в световен бестселър и е посрещната с голям интерес в над 16 страни. През март 2013 г. тя е в Топ 10 на „Амазон“ в раздела за художествена литература, както и №5 в класацията за трилъри, а в тази за съспенс заема престижното първо място.