page contents Книжен ъгъл: Агоп
Предоставено от Blogger.

Агоп

4.2.14

Йордан Попов

Странни неща стават с българите в чужбина, но поради различно естество на пречките не всяка история стига до нас. Днес ще превъзмогнем пречките, доколкото това е възможно, въпреки че има поне двайсет души, които са преки свидетели и биха разказали и други любопитни подробности. В тази история са замесени арменец, кенийски евреин, шопкиня и сомалиец, завършил литературния институт "Максим Горки" в Москва. Можете да си представите каква експлозивна смес е това. Българска туристически група заминава през Франкфурт за Найроби, столицата на Кения. Кения е страна с развит туризъм и показва на туристите всички африкански животни в естествената им среда. Туристите не се познавали помежду си, с изключение на две лекарски семейства, чиято детинска мечта била да попаднат един ден в Африка. В българската група имало един арменец Агоп, часовникар, който още на летището си купил една колониална каска, за да го предпазва от слънцето. На втория ден от пребиваването в Кения една маймуна му грабнала каската и изчезнала в неизвестна посока.
Екскурзоводът на групата, Соломон, кенийски евреин, предупредил туристите да си пазят вещите не само от хора, но и от животни, и утешил Агоп, че предния месец друга маймуна, а може и да е същата, откраднала на един немец фотоапарат за хиляда и сто евро. След тази случка Агоп станал нещо като талисман на групата, той разказвал вицове, жените му отстъпвали десертите си, а мъжете - предимство в асансьора. Когато излизали от хотела, ято ваксаджийчета се впускали към дебелия доктор Трифонов да му лъскат обувките, но той насочвал децата към Агоп с обяснението, че това е "биг бос", най-богатият човек в България. На третия ден след закуска Агоп изчезнал. Търсили го навсякъде, питали за него, описали го и на полицията, висок, малко прегърбен мъж с характерен голям нос, но не го открили. Групата трябвало да тръгва към езерото Виктория, но никой не влизал в автобуса, защото чакали да се яви отнякъде Агоп. И ето ти новина: дежурният на рецепцията съобщил, че Агоп Агопян е бил отвлечен от радикалната революционна група "Кенийски леопарди", борци за по-справедливо разпределение на благата. Те искали откуп от един милион долара. Дошлият представител на туристическата фирма в Найроби сомалиец Уагадугу успокоил разтревожената българска група с думите: "Не безпокойтес, товаришчи, найдьом Агопа!" и наредил на екскурзовода Соломон да води туристите към езерото Виктория, за да не изпуснат обяда в крайпътното село Ягага, тъй като в случай на закъснение местното население изяждало храната на туристите.
По пътя до езерото Виктория туристите видели стада от антилопи и зебри, крокодили и хипопотами, два прайда лъвове, носорог и безчет маймуни. Но каквито и животни да се изправяли пред очите им, разговорите били все за изчезналия Агоп. Брокерката на недвижими имоти Анелия със сълзи на очи разказала как Агоп с радост е напуснал тясното часовникарско ателие, за да се потопи в необятната африканска природа, без да предполага какво ще му се случи. Сравнително безразлична останала шопкинята Пена, която припомнила думите на майка си: "Дъще, ако ти си не пазиш заднико, никой нема да ти го опази!" С това акцентирала върху непредпазливостта на Агоп. Пред един мравуняк доктор Пеев изтъкнал, че като членове на НАТО и Европейския съюз сме много по-защитени и всяко европейско посолство в Найроби можело да помогне на Агоп. Според бизнесмена Коджаманов Агоп можел да разчита на арменската общност в света, която за две-три седмици можела да събере един милион долара. Според полковника от резерва Запрянов само командоси можели да помогнат в случая.
На другия ден представителят на туристическата фирма, сомалиецът Уагадугу, съобщил на групата: "Не безпакойтес, товаришчи, найдьом Агопа!" А екскурзоводът ги успокоил с думите: "Те няма да го убият. Те контактуват с рецепцията на хотела. Първо ще пратят пръст от Агоп, ще свалят цената, след това ще пратят китката му без пръста, ще свалят цената, след това ще му пратят ръката без китката и така. Лошото е, че не знаем интервалите, но те няма да бързат. Вероятно вие ще си заминете за България, а Агоп може и да остане тук. Ето, те са свалили размера на откупа на половин милион долара!"
Като чула мрачната прогноза, шопкинята Пена нападнала доктор Трифонов:
- Докторе, ти си причината за отвличането на Агоп! Ти го сочеше с пръст на ваксаджийчетата и го наричаше биг бос и най-богатият човек в България! Децата в Кения бързо растат и те са предали сведения за Агоп на бандитите от "Кенийски леопарди"!
Доктор Трифонов пребледнял от това тежко обвинение и се защитил:
- Но това беше само една шега...
- Поредната лекарска шега, помогнала българин в разцвета на силите си да умре! - обадила се нейната приятелка Лили.
- Госпожице, не обиждайте лекарското съсловие! - защитил колегата си доктор Пеев. - Ние знаем цената на човешкия живот, защото всеки ден спасяваме хора...
Екскурзията била единадесетдневна. На шестия ден цената на Агоп паднала на сто хиляди долара, а на седмия - на петдесет хиляди. За случая били уведомени Организацията за африканско единство, ООН, Британската фондация за изчезнали туристи и арменското дружество "Ереван".
На осмия ден екскурзоводът Соломон съобщил:
- Нашата полиция познава методите на "Кенийските леопарди". В крайна сметка те ще освободят Агоп срещу всички пари и скъпоценности, които групата може да събере.
- Та аз имам само двайсет евро! - излъгала първа шопкинята Пена. - Пазя ги за сандвич във Франкфурт!
- В целия свят свободата има някаква цена, госпожо, така че се благодарете на ниската цена тук!
На деветия ден Агоп Агопян се явил на рецепцията и поискал ключа за стаята си, тъй като не се бръснал цяла седмица. Вестта обходила целия хотел, защото чакали пръст от Агоп, а той се явил целият. Възпитаникът на литературния институт "Максим Горки", сомалиецът Уагадугу размахал червения паспорт на Агоп и рецитирал възторжено:
- Читайте и завидуйте меня, я гражданин Европейскаго саюза!
Какво се е случило? Какъв откуп е платен? Измъчвали ли са пленника? Кой го е освободил?
На прощалната вечеря Агоп дал изчерпателен отговор:
- Когато ме отвлякоха, кенийските леопарди казаха, че ще ме режат парче по парче, докато не получат откуп от милион долара. После смъкнаха цената наполовина и ме заплашиха, че ако няма резултат, ще ме хвърлят на крокодилите да ме изядат. След това леопардите разбраха, че брутния вътрешен продукт на България е по-нисък от този на Кения и кениецът е по-щастлив от българина с предимство от двайсет места в международната класация. Главатарят се ядоса що за туристи му отвличат, заведе ме в дома си и ми даде една електронна играчка на сина си, която не работела и детето плачело за нея. Ако съм я поправел, щял да ме освободи. аз я поправих за около половин час и той, въпреки че е бандит, удържа на думата си. Има една такава арменска поговорка: "На слепите щъркели Бог им свива гнездата!"
- А на какъв език се разбирахте с бандитите?
Агоп се засмял:
- Превеждаше ми Уагадугу, който е завършил "Максим Горки", така че руският още не е загубил своето международно значение. Сега фирмата ще ми плати пълния размер на парите за екскурзията като компенсация за отвличането...

От новия сборник с разкази "Най-честните мошеници в света" (Хермес). Йордан Попов (1941) e завършил българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Във в. “Стършел” работи от 1968 г. Автор на над 30 книги – романи, повести, новели, сборници с хумористични разкази и фейлетони.