page contents Книжен ъгъл: Заека богат - отново
Предоставено от Blogger.

Заека богат - отново

25.2.14

"Ера" продължава да поднася поредицата за Хари Енгстръм - Заека

Светът отива към края си, но отнякъде непрекъснато се появяват нови хора, прекалено тъпи, за да го осъзнаят, които се държат, като че ли веселбата тъкмо започва.

Прекрачил прага на средната възраст, Хари Енгстръм-Заека вече е постигнал финансово благополучие. Докато светът е на прага на криза, той се справя изненадващо добре. Но материалните придобивки не могат да му донесат така мечтаното спокойствие. Той не желае да прави равносметка на успехите и провалите в живота си, но последствията сякаш започват да го преследват. Заека вече не може да избяга от грешките на миналото.

Освен „Заека богат” поредицата му с главен герой Хари Енгстръм включва и романите „Заеко, бягай”, „Заека се завръща” и „Заека се укроти”, публикувани в четири различни десетилетия. Тя разкрива в детайли живота на обикновения човек на фона на различните икономически, социални и културни условия в тези периоди. Серията се превръща в панорама на втората половина на XX век. Самият Ъпдайк казва, че е „хроника на съдбата на моя герой и нашата страна.”

Джон Ъпдайк е печелил почти всички значими литературни награди, с изключение на Нобеловата. Два пъти носител на „Пулицър” за „Заека богат” и „Заека се укроти”. Романите му са включени във всевъзможни класации. Неговото творчество е изключително обширно. Той публикува 23 романа, сборници с разкази, поезия, критика и детски книжки. Неподражаемият му стил, изключителният му усет към детайла, специфичните му сюжети го превръщат в един от най-големите писатели на нашето време.