page contents Книжен ъгъл: Фантастика и фентъзи днес в "Книги завинаги"
Предоставено от Blogger.

Фантастика и фентъзи днес в "Книги завинаги"

18.2.14

След 17 ч. на 88 ФМ очаквайте репортажите на Ники Съев и Георги Митов-Геми

Фентъзи и фантастичният жанр в България не може да се радва на малка подкрепа, след като в негово име с обединени усилия застават издателство „Колибри“, клуб „Галактики“, българският фензин „Шадоуденс“ и „Книголандия“.

Конкурс за фентъзи и фантастичен разказ

Призовете от втория кръг на Конкурса за фентъзи и фантастичен разказ бяха обявени! Това се случи на първата за годината среща на клуб "Галактики" на издателство "Колибри".


Сред феновете на жанра, участниците в конкурса и журито, оценило над 50 разказа, гости на събитието бяха и две близки на жанра личности - писателят Алек Попов и журналистът Любен Дилов-син. Преди да преминем към първото място от втория кръг на конкурса, ще се гмурнем в магията и необятността на фантастиката. Алек Попов и Любен Дилов-син обясниха страстта си към този жанр. Ще дойде моментът и да чуем кой беше отличен с първа награда. Обявяването направи Светлозар Желев, а след него ще чуем и краткото слово на победителя в репортажа на Ники Съев

Фентъзи от Финландия

Наскоро в столицата бе представен нашумелият фентъзи роман "Тенарон: поща от друг град", чиито автор е финландската писателка Лена Крун. Премиерата се състоя под патронажа на Посолството на Финландия в София. Книгата излиза в България под знака на издателство "Август". 

Лена Крун е автор на романи, разкази, детски приказки, стихотворения, есета и радиопиеси. Носител е на няколко литературни награди, включително призът "Финландия" през 1992г. за книгата й "Математически същества или Споделени сънища". Чрез новия роман читателите се пренасят в измисления град Тенарон, изпълнен с невероятни градини от свръхестествени цветя и странни къщи, обитавани от - необикновени жители – насекоми.

Книгата е съставена от 30 кратки писма, изпратени до любимия на главната героиня, а всяко писмо има свой герой и тема.  Карлос Фуентес описва този тип литература като „добавена към реалността”. Според писателя Владимир Полеганов авторката Лена Крун променя познатия образ и го дообогатява в хода на четенето.  Чуйте какво разкрива той в репортажа на Георги Митов-Геми.

Лена Крун отдавна е в авангарда на финландската литература. По блестящ начин тя съчетава ясен интелект, хаплив стил, странен хумор и точен език. Ще чуете, че за преводачката на романа „Тенарон: поща от друг град" Росица Цветанова най-голямото предизвикателство в превода от фински е стилистиката.

Произведенията на Лена Крун са преведени на 10 езика, сред които и български.  В сюжета на фентъзи романа "Тенарон: поща от друг град", както и в други нейни книги,  границата между илюзията, реалността и житейските проблеми е напълно размита. Чуйте как оценява този роман критикът Александър Попов пред Георги Митов-Геми.