page contents Книжен ъгъл: Още страст, опасности и отрови в „Измяната на Борджиите“
Предоставено от Blogger.

Още страст, опасности и отрови в „Измяната на Борджиите“

25.3.14

Мнозина желаят смъртта на Родриго Борджия, търсейки различни средства и начини, за да я постигнат. На фона на тези събития задачата на Франческа да опази живота му се оказва истинско предизвикателство. Благодарение на своите умения и знания тя заема много важен пост – да брани живота на папата, като проверява храните, дрехите, водата, виното му, всичко – за следи от отрова.

Отровителката рискува собствения си живот, за да разкрие и предотврати поредния заговор срещу Борджиите. Отрекла се от живота на обикновена жена с обикновени радости, Франческа живее заради срещите на „Лукс“ – тайното общество, посветено на учението, както и на неизменната си задача: да унищожи убиеца на баща си, красивия свещеник с покварена душа и остър ум Бернардо Мороци, който на свой ред желае смъртта ѝ.

„Измяната на Борджиите“ (Ентусиаст) е  втора книга от поредицата, посветена на прочутата династия – след дебютния роман на писателката с псевдоним Сара Пул „Отровителката на Борджиите“. Авторката отново ни въвлича в мрачния свят на отровителката Франческа Джордано - служителка на Родриго Борджия, който вече е папа Александър VI. „Измяната на Борджиите“ е завладяващ исторически трилър, който разкрива малко известни исторически факти, като отразяването на историята е съобразено с новите биографии и проучвания за династията на Борджиите. Предстои да излезе трета книга от поредицата – „Дамата на Борджиите“.

„Измяната на Борджиите“ ни пренася в далечната 1493 г. – една година след възкачването на Родриго Борджия на престола на свети Петър и непосредствено след завръщането на дръзкия генуезец Христофор Колумб от Новия свят. Излъгал всеобщите очаквания да се озове в мокрия гроб по време на плаването си по това, което смята за нов път към Индия, Колумб пристига с невероятна вест: че е успял. И Испания, и Португалия имат претенции към това, което смятат за Индия, и единственият, който може да разреши спора им, е новият папа.

Той има нужда от помощта на Испания, за да отрази заплахите за война от страна на Франция. Но за да я спечели, трябва да се отрече от съюза си с рода Сфорца, владетелите на Милано. В същото време католическите крале Исабел и Фернандо изискват от него да прогони от Рим евреите – любимите изкупителни жертви на Църквата за всички нещастия, сполетели християнския свят. Освен това папата трябва да отстрани от пътя си размирния кардинал Дела Ровере, който се е прицелил в поста му, и да се предпази от опитите за покушение на фанатизирания монах Савонарола.

Поредицата исторически трилъри на Сара Пул е вдъхновена от интереса ѝ към ренесансова Италия, както и към ботаниката, и най-вече към отровните растения, които ни заобикалят. Така се заражда идеята да създаде образа на придворната отровителка на Борджиите. „Всяка от книгите е отделен роман. Някои читатели може да предпочетат да ги прочетат в хронологичен ред, но не е задължително. Всъщност мисля, че ще е интересно да прочетат някоя от по-нататъшните книги, да открият Франческа, а после да се върнат назад и да проследят по-ранните събития в живота ѝ“, споделя авторката.