page contents Книжен ъгъл: Цената на страха расте
Предоставено от Blogger.

Цената на страха расте

18.3.14

Петко Тодоров

Ларш Свенсен обяснява западната политическа философия

Страхът сътворил човешката цивилизация. От страх от едно или друго хората заживели заедно. Има такава теория, Ларш Свенсен я припомня във „Философия на страха” (изд. „Персей”).

Но страхът едни от други също сплотява човеците. Та до ден днешен. Сега обитаваме „културата на страха”. Основният способ за въздействие върху населението е страхът.

Норвежкият философ се занимава със западния свят. Какво е страхът, каква е неговата роля в „обществото на риска”, защо човек се нуждае от него, каква е социалната му интегрираща роля. И защо той е в основата на западната политическата философия.


До 1989 западният човек е плашен с комунизма, после с екокатастрофа, сегашният страх се казва „тероризъм”. 11 септември беше подготвен от мъдреци като Хънтингтън и Бжежински, припомня Свенсен. Те натрапчиво пророкуваха врага и той се появи. И ето я държавата.

„Държавата, която си осигурява легитимност и подчинение на гражданите посредством страх, на практика не строи демокрация, защото стратегията на сплашване по-скоро унищожава свободата, която е същността на демокрацията.

Именно защото „войната срещу тероризма” базира легитимността си върху страха, може да се твърди, че тя е по-голяма заплаха за демокрацията, отколкото е тероризмът като такъв... Борбата срещу източника на страх сама сее такъв.

Основният аспект на политическата свобода се състои в това да живееш живота си, без да изпитваш прекомерен страх”. Не му ли е в повече датата 11 септември на западняка? Тогава загинаха около 3 000, през същата 2001 броят на американците, убити от пияни шофьори бяха над 6 пъти повече, съвсем между другото.

„Трудно е да се намери по-ефективен метод на управление от насаждането на страх”, обобщава философът. И: „Точно поради това новините често приличат на конкурс за страшни истории”. Трудно е да се намери по-ефективна лакърдия от философската.

И: „Страхът, без съмнение, е един от най-важните инструменти за продажба на пазара на масмедиите и пазарната му цена расте с всеки изминал ден”.