page contents Книжен ъгъл: Писмо от "Колибри": Флашмоб за Милан Кундера
Предоставено от Blogger.

Писмо от "Колибри": Флашмоб за Милан Кундера

29.3.14

Здравейте! В знак на почит към личността на Милан Кундера, един от най-видните съвременни белетристи, общественици и експериментатори, който на 1 април 2014 г. навършва 85 години, ще споделим вълнението си от любими негови творби! Флашмоб-четене на фрагменти от романите му ще се състои на рождения му ден, вторник, от 19 ч., в парка пред Народния театър!

Всеки може да донесе книгата на Кундера, която му е въздействала най-силно, и да представи в рамките на 5 минути откъс от нея! Каним вас, бохемисти, любители на чешката култура и класната художествена проза, да се присъедините, за да уважим заедно една от най-ярките фигури на световната литературна сцена!

Милан Кундера е роден през 1929 г. в Бърно, Чехословакия, но от 1975 г. живее във Франция. Даровит новелист с ефектен модернистичен стил, той постига международна популярност с произведения като „Книга за смеха и забравата“, „Смешни любови“, „Животът е другаде“, „Валс на раздяла“, „Безсмъртие“, „Шегата“, „Самоличност“ и „Непосилната лекота на битието“ (екранизиран през 1988 г. под режисурата на Филип Кауфман).

Творчеството му е красноречив опонент на традиционните методи за съблазняване на читателя, а всеки негов роман е привързан към другите по силата на онази завладяваща полифония на емоции, мисли и преживявания, обитаващи неведомата граница между съня и реалността.