page contents Книжен ъгъл: Формулата на успеха според будиста-милиардер
Предоставено от Blogger.

Формулата на успеха според будиста-милиардер

25.3.14

„Хермес“ представя Казуо Инамори и „Компас към успеха“

Започнал като бедно момче, с инженерна диплома от не особено престижен университет, Казуи Инамори изгражда международна корпорация с активи за милиарди. Той е не само прозорлив и успешен бизнесмен, но и много уважаван филантроп и визионер. Практикуващ будист, Инамори се опитва да покаже, че е възможно да постигнеш успех в живота и бизнеса, ако се ръководиш от морални и духовни принципи и имаш високи идеали.

Носител е на множество международни награди за приноса си в развитието на технологиите, културата и комуникациите, както и за налагане на високи духовни принципи в бизнеса. Учредител е на престижната международна награда Киото за изключителни постижения в областта на технологиите, науката, философията и изкуството.   
   
КАК ДА ВЛОЖИМ СТРАСТ И ДУХОВНОСТ В ЖИВОТА И БИЗНЕСА

Голяма част от хроничното неудовлетворение и нещастие в днешния свят се дължи на факта, че хората не откриват смисъл в живота си. Това е така, защото им липсва вътрешен компас, т.е философия за живота, която да ги ръководи във всички техни начинания и да определя пътя им. Според автора на тази книга смисълът на живота не е в това да задоволим егоистичните си желания, а да развием потенциала, с който сме дошли на тази земя. Да усъвършенстваме ума и душата си. Да станем по-добри хора.
Казуо Инамори, един от най-успешните японски бизнесмени, е открил, че както в живота, така и в бизнеса, най важното е да се ръководим от определени духовни и морални принципи. Най-простичките етични норми, с които сме отраснали, като: не лъжи; не вреди на никого; не бъди алчен или себичен, са доказали своята меродавност в дългосрочен план. Много талантливи и способни хора не успяват в живота, защото интелектуалните им качества не са подкрепени от морални устои. Ръководени от егоистични мотиви, самозабравили се от чувството си за превъзходство над останалите, мнозина изгубват правилната посока и усещането за добре изживян живот.

ФОРМУЛАТА НА УСПЕХА   
           
За да си успешен в работата си, твърди Инамори, важно е да полагаш усилия да постигнеш целите си, да се фокусираш върху това, което правиш, като му посветиш цялото си време и енергия. Успехът принадлежи на упоритите: ако не се отказваш, ако непрестанно търсиш нови и различни начини да постигнеш желаната цел, ако вярваш в себе си и в това, което правиш, със сигурност ще успееш. Много хора не влагат сърце в работата си, не търсят начини да стават по-добри, да се развиват, а след това се оплакват, че не постигат добри резултати. Ако гледаме на работата си като на необходимо зло, като средство за изкарване прехраната, няма как да постигнем големи успехи. От друга страна, вложим ли хъс, воля и сърце в начинанията си, ще постигнем не само външен успех, но и вътрешно удовлетворение, защото именно работата може да ни даде чувството за посока, за висша цел.

Според Инамори лесно можем да изчислим дали ще имаме успех в живота или бизнеса си. Това може да стане с една проста формула:

УСПЕХ В ЖИВОТА И БИЗНЕСА = ОТНОШЕНИЕ X УСИЛИЯ X СПОСОБНОСТИ

Способностите – това са талантът и интелектът, които са вродени качества, върху които не можем да окажем голямо влияние. Усилията представляват страстната отдаденост, която влагаме в работата и в живота си. Този компонент е изцяло в наша власт, зависи от самодисциплината и вложената енергия. Усилията и способностите може да се измерят по скалата от 1 до 100. Тъй като компонентите се умножават помежду си, човек с по-големи способности, който не полага особени усилия, ще постигне по-ниски резултати от онзи, на когото му липсва дарба, но компенсира със старание и упорство. От всички компоненти обаче, най-определящо е отношението. Само то може да се измери в стойности от -100 до + 100. Дори да имаме вродени способности и да полагаме усилия да постигнем дадена цел, ако отношението ни е негативно, то и резултатите ще са отрицателни. Отношението е ключовият фактор, който определя дали ще успеем или ще се провалим в преследването на целта. Ако имаме правилно отношение към работата и живота си, т. е, ако сме изпълнени с оптимизъм, вяра, благодарност, добра воля, усърдие, внимание и отдаденост, тогава няма как да не сполучим. Когато сме искрени в намеренията си и полагаме всички усилия да постигнем желаната цел, то тогава и самата Вселена ни помага. Според автора на тази книга, всички можем да черпим от един по-висш източник на мъдрост, сила и енергия, но само онези, които са фокусирали своите усилия в правилната посока и дават най-доброто от себе си, ще постигнат успех. Всъщност те дори ще постигнат резултати, които далеч ще надхвърлят собствените им очаквания.

СЪВМЕСТИМИ ЛИ СА ДУХОВНОСТТА И УСПЕХЪТ?

Книгата на Казуи Инамори интегрира в себе си правилата за правене на успешен бизнес и тези за духовна реализация. Според автора едното не изключва другото – даже напротив. Когато служим на една по-висша цел от нас самите, ние получаваме не само удовлетворение, но и се радваме на материално благоденствие. В наше време хората имат доста изкривена представа за духовността и богатството. Като че ли се подразбира, че всики богати и успели хора непременно са мошеници, а истински духовните хора не се справят в живота. Трудно е да се отхвърлят обаче съветите на Инамори с лека ръка, тъй като е доказал истинноста им на практика.

Своите принципи за пътя към успешната реализация Казуо Инамори е описал в книгата си „Компас към успеха“, превърнала се в истински хит, с продажби над два милиона екземпляра.