page contents Книжен ъгъл: Гласове от близо и далеч в "Книги завинаги", вторник, 15 април, 17 ч., 88 ФМ
Предоставено от Blogger.

Гласове от близо и далеч в "Книги завинаги", вторник, 15 април, 17 ч., 88 ФМ

15.4.14

Георги Митов-Геми, Гриша Атанасов, Етгар Керет
в студиото на Алма Матер Класик ФМ.
Снимка: Манол Пейков
Гриша Атанасов и Петко Тодоров с избрани книги, събития и личности. Споделете на тел. 9861607 своето заглавие от седмицата

Етгар Керет, израелският писател със световна известност, е отново тук със сборника разкази „Изведнъж на вратата се чука" (Жанет 45). Утре, 16 април, от 19:00 ч. в сградата на Съюза на архитектите на ул. Кракра 11 ще се състои софийската му премиера.

„Изведнъж на вратата се чука" е четвъртото заглавие на Етгар Керет, което излиза в България под знака на „Жанет 45”, след „Автобусният шофьор, който искаше да бъде Бог", „Момичето на хладилника” и „Асамтой”.

„Изведнъж на вратата се чука” се появи на иврит след близо осем години затишие и доби феноменален успех: 80,000 продадени бройки в 8-милионен Израел само за първата година и бе обявена за най-продаваната книга на 2012 г. в Израел. Година по-късно американското издание на книгата пожъна втора вълна от ентусиазирани реакции.

Дали най-четеният израелски писател от своето поколение е успял да научи повече за своите български колеги или да прочете техни творби, чуйте в първа част от интервюто на колегата ни Георги Митов-Геми със самия Етгар Керет. В превода им помага издателят Манол Пейков.

Кой записа аудиоверсията на книгата „Изведнъж на вратата се чука”? Какъв е днешният читател? Кога една книга е способна да промени живота на човека? Отговорите на тези и други въпроси на Георги Митов-Геми ще разкрие израелският писател Етгар Керет в следващото издание на „Книги завинаги”.

Първата дама на Република Полша в периода декември 1990 – декември 1995 Данута Валенса споделя тежки моменти и мили спомени от своя живот – от детството през годините на „Солидарност“ до наши дни – в автобиографичната си книга Мечти и тайни (Изток Запад). Изданието (обработено от Пьотр Адамович) съдържа богат снимков материал, част от личния архив на г-жа Валенса. На премиерата на книгата - която беше представена лично от г-жа Валенса и г-н Адамович миналата сряда в аулата на СУ " Св. Климент Охридски" беше Вилия Моновска.

Клуб „Галактики“, издателство „Колибри“ и Литературен клуб „Спирт енд Спирит“ осъществиха виртуална среща с култовия автор на фантастика и фентъзи серията „Отвъдие“ - Матю Удринг Стоувър! На премиерата на „Героите умират“, книга 1 от поредицата за първи път в България представяне на преводно заглавие се осъществи с участието на самия автор по скайп! Благодарение на съвременните технологии, директно от Илинойс, Съединените щати, Матю Стоувър отговори на въпросите на читателите и се включи в дискусията около неговата забележителна книга! Там беше и нашият репортер Ники Съев.

Вчера вечерта в Аулата на СУ бе представена книгата "Българската история в 100 личности", която излиза под знака на „БГ учебник”. Тя е подходяща за ученици и млади хора, чието ежедневие не е обвързано с историята, и въобще за хора, които не са достатъчно изкушени от вълнуващото пътешествие назад във времето. Изданието е на студентите, които създадоха образователния сайт "Българска история" (www.bulgarian-history.org). Освен чрез интернет пространството, младежите представят атрактивно историята с посещения в българските училища, както и чрез изработката на документални филми и клипове.
Книгата „Българската история в 100 личности” е техният първи литературен опит. Какво се крие зад заглавието, чуйте от разговора на колегата ни Георги Митов-Геми с част от авторите на книгата - студентите от Софийския университет Марио Мишев и Иван Кънчев.

За Левски извън юбилеите - изборът на Петко Тодоров. Предстоящи премиери. Още заглавия от седмицата на "Книгопис", "Хермес", "Колибри", "Сиела", "Ера", "Ентусиаст", "Обсидиан", "Еднорог" и др., много награди за слушателите, класации. И още много... в "Книги завинаги", вторник, 15 април, Алма Матер Класик ФМ, 17 ч., 88ФМ, с Гриша Атанасов и Петко Тодоров. Слушай тук