page contents Книжен ъгъл: Политикът Б. като автобиография на нацията
Предоставено от Blogger.

Политикът Б. като автобиография на нацията

8.4.14

Петко Тодоров

Бепе Севернини го обяснява през феномена Берлускони

„Б. казва на хората това, което искат да чуят, като използва думите, които обичат да слушат”. „Б.”-то е едно. Бепе Севернини изписва така Берлускони в „Стратегията Б.” (изд. „Колибри”).

Прочитът е задължителен по 2 причини: Това е Севернини („В главата на италианците”)! Журналистите като него в света се броят на пръсти. Другото: това е българското писане за политици и политика от далечното бъдеще.

Политическият успех и дълголетие на Б. се дължат на 10 фактора и Севернини ги разяснява. Човешкият: „Какво си мислят повечето италианци? „Приличаме си, той е един от нас.”

Божественият – отношенията с църквата. Факторът Робинзон: „Всеки италианец се чувства сам срещу целия свят”. Факторът Труман – отношенията с телевизията. Факторът Хувър: „Б. притежава способност за търговско съблазняване”. Факторът Зелиг: „Да можеш да се отъждествяваш със събеседника”.

Факторът харем – за тънката част. Факторът Медичи: „Б. изисква да му се възхищават и да не го критикуват, да го възхваляват и да не го предават, да го обичат и да не го съдят”. Факторът „ННА” – няма никаква алтернатива. Факторът Палио: „Само за да държат настрана левицата, смятана за неблагонадеждна, много италианци биха гласували за дявола”. Севернини кръщава факторите на герои, марки, състезания.

Никъде в чужбина не разбират феномена Б., няма да го разбират и бъдещите италианци. Севернини го разяснява за тях. Властолюбието е дърто колкото човека, властолюбецът не е интересен. Интересни са избиращите го в механизма, наречен „демокрация”.

„Б. е актуализираната автобиография на една нация, а автобиографиите изобилстват от самоснизхождение и пропуски... Той печели не с примера или с авторитета си, а с подкрепата от единомишленици. Аз съм като вас, изтъкан от изкушения и непоносимости, ентусиазъм и нетърпение; склонен съм да призная моите слабости и да простя вашите; готов съм да отрека вината. Или да си я призная, ако това остава без последствия”.

Важно познание за политици, независимо с колко „Б”-та се изписват.