page contents Книжен ъгъл: Бомба! Deja Book издава „100 години (рационална) самота” на Маркес
Предоставено от Blogger.

Бомба! Deja Book издава „100 години (рационална) самота” на Маркес

1.4.14

Христо Блажев с новото издание на романа
От младото издателство Deja Book съобщиха, че пускат днес ново издание на великия роман „100 години самота” на Габриел Гарсия Маркес.

Както е известно, Кармен Балселс, литературният агент на Маркес, беше спряла продажбата на авторски права у нас заради няколко скандала с българските издатели през социалистическия период, когато книги без договор и отчитани намалени тиражи разочароваха писателя.

От години някои от най-влиятелните наши издателства като „Колибри”, "Хермес", "Сиела", "Обсидиан", "Бард" се борят да убедят маститата притежателка на авторските права да им разреши да публикуват нобеловия лауреат. Но безуспешно.


Известният книжен блогър и издател Христо Блажев преди повече от месец напусна издателство „Изток-Запад” и заяви, че ще упражнява физически труд, дори пусна снимка от някакъв склад. Но скоро след това обяви гръмко създаването на новото издателство заедно с Благой Иванов.

От осведомени източници "Книжен ъгъл" научи, че всъщност през това време Блажев е бил на тайна мисия в Барселона, къдет 84-годишната вече литературна агентка Кармен Балселс не е устояла на книжовния му чар и издателски напор и му е отстъпила безвъзмездно правата за издаване на Маркес.

Следващата спирка на известния противник на магиите и мистицизма Блажев е била в Куба, където Габриел Гарсия Маркес се е съгласил с доводите му, че т. нар. магически реализъм не съответства на новите просветени реалности и разцвета на науката и се е съгласил да преработи романа в духа на рационалния реализъм. Така в новото издание той ще се казва „100 години рационална самота”. От днес, 1 април, изданието е на пазара.