page contents Книжен ъгъл: Слушайте Книги завинаги на 20 май 2014, 17 ч., 88 ФМ
Предоставено от Blogger.

Слушайте Книги завинаги на 20 май 2014, 17 ч., 88 ФМ

20.5.14

Гриша Атанасов и Петко Тодоров с избрани книги, събития и личности. Споделете на тел. 9861607 своето заглавие от седмицатаНай-богатият българин в Бразилия - вълнуваща премиера и дарение за университета. За романа на Илко Минев „Преди да замлъкна”(Синева) - интервю на Георги Митов-Геми.

В Манаус, столицата на щата Амазонас, Илко Минев се превръща в преуспял бизнесмен, а в неговите компании работят повече от 3000 души. В продължение на тридесет години, до 2011 г., е бил почетен консул на Холандия. А през 2012 г. като уважаван общественик и предприемач получава званието „Почетен гражданин на Манаус“.

Книгата на Илко Минев „Преди да замлъкна” се появява първо на португалски език в Бразилия, а в навечерието на 100-годишните българо-бразилски литературни отношения е издадена на нашия език . Тя е посветена на предците на Минев, които през 1943 г. се спасяват от Холокоста и бягат от България в далечна Бразилия. Чуйте повече от интервюто на колегата ни Георги Митов-Геми с Илко Минев

„Преди да замлъкна” не е само исторически, мемоарен роман или повест, възкресяваща нечия съдба. Той е ярко съчетание от задълбочен размисъл с дълбок психологически привкус за теми като за мира и войната, за ролята на отделната личност в съдбата на планетата и за влиянието на емиграцията за облагородяването на екзотична Бразилия.

Освен че представи книгата си „Преди да замлъкна” в СУ,  Илко Минев видя резултата от своето щедро парично дарение. Зала 187 на Ректората - Библиотека „Класическа филология” на Факултета по класически и нови филологии бе изцяло ремонтирана с тези средства. Обновеното пространство бе открито от дарителя и неговата съпруга, ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дин Иван Илчев, заместник-ректорите доц. Евгения Бенова и проф. Анастас Герджиков и директорът на Университетската библиотека д-р Анна Ангелова.

Репортажи, предстоящи премиери. Още заглавия от седмицата на "Книгопис", "Хермес", "Колибри", "Сиела", "Ера", "Ентусиаст", "Обсидиан", "Еднорог" и др., много награди за слушателите, класации. И още много... в "Книги завинаги", вторник, 20 май, Алма Матер Класик ФМ, 17 ч., 88ФМ, с Гриша Атанасов и Петко Тодоров. Слушай тук