page contents Книжен ъгъл: „Умно дете си ти, Тино!” - детство и мъдрост в дебютната книга на Нели Беширова
Предоставено от Blogger.

„Умно дете си ти, Тино!” - детство и мъдрост в дебютната книга на Нели Беширова

27.5.14

Детска книга с мъдрите послания на миналите поколения, преплетени в реални случки от живота на малките палавници, се появи на родния пазар. „Умно дете си ти, Тино!” е първата литературна творба на бизнесдамата Нели Беширова.

„Исках да предам на моята дъщеря всички добри неща, които съм научила от моя дядо Стефан и които са полезни за всеки един човек по пътя му към зрелостта” – разказва авторката. Според нея днешните деца имат необходимост да научат повече за изконните човешки ценности, защото много от тях израстват в един виртуален свят на измислени герои от електронни игри и анимационни филмчета.

Светът върви напред и технологиите се развиват не с дни, а с часове, но нищо не може да се сравни с удоволствието да държиш истинска книга, да разлистваш хартиени страници и да усещаш аромата на печатарското мастило, е мнението на Нели Беширова. Духовната наслада от четенето е това, което трябва да предадем на децата си, смята бизнесдамата.

В „Умно дете си ти, Тино!” липсват киборги, вампири, върколаци, феноменални левитиращи момченца и гениални мутирали получовеци. Главните герои – дядо Стефан и внучето му Тино попадат в съвсем реални житейски ситуации – в детската градина, на село, в магазина, у дома. Дядо Стефан общува с детето в пълноценния смисъл на това понятие като му разказва поучителни истории, свързани с конкретния проблем, който детето трябва да реши само.

В деветте глави става дума за любов, упоритост, лъжа, завист, гняв, стремеж за успех, за социални различия. Но всичко е разказано така, както ние в детството си сме възприемали уроците на живота – с добри думи, усмивка, със забавни, но и философски притчи и истории.

„Тук съм, до теб, за да ти дам корени и крила” – казва дядо Стефан на Тино.
„Ще се радвам тази книга да е интересна и полезна както за децата, така и за техните родители, които ще си припомнят важните неща в живота“ – каза Нели Беширова.

Прекрасните цветни пълнокръвни илюстрации, такива каквито ги помним от старите детски книжки, са дело на две млади художнички - Кристина Иванова и Цветелина Крумова.