page contents Книжен ъгъл: Ерик Уайнър си търси бог
Предоставено от Blogger.

Ерик Уайнър си търси бог

17.6.14

Петко Тодоров

Той сервира най-забавния репортаж за религиозността

Будист обяснява идеята, че нищо не съществува наистина: „Виждаш ли онова колело ей там? Иди и го пипни”. Ерик Уайнър пипа гумата: „Ти докосна гумата. Тя не е колелото. Пипни колелото”. Пипа седалката: „Не, това е седалката. Пипни колелото”. Пипа рамката: „Не, това е метална тръба. Виждаш ли, няма колело, което да докоснеш”.

В „Човек търси Бог. Моят флирт с божественото” (изд. „Фабер”). Уайнър търси будизма в Катманду. Целта е да се потопи достатъчно в религията до степен да я приеме като своя. Оставя се в ръцете на свещеници и учители.

Участва в поклонически посещения и ритуали, разговаря, обсъжда, разпитва, чете. „Усещането на една-единствена молекула мед върху езика е много по-силно от години слушане колко е сладък медът” – в будизма. Книгата е репортаж в 8 глави.

Уайнър, познаваме го от „География на блаженството”, за  щастието по света. Преди будизма той се потапя в суфизма, в Турция. После във францисканството, после в раелската религия – най-голямата, основана на НЛО. Тя почита елохимите. Те създали живота на Земята преди 25 000 години.

После в Дао. После в уика – посветените са вещици. После в шаманизма и в юдейството – 8 религии. От всичко 9 900 – толкова са религиите по света сега. Един от трима американци сменя религиозната си принадлежност.

Най-забавното четиво за съвременната религиозност. Уайнър държи репортажа си в горната граница на иронията, до сарказма, но без да карикатури героите. На закуска в планината Удан поднасят чай: „Няма кафе, което само потвърждава страховитите слухове за незачитането на човешките права в Китай”. Цитати от Толстой до Джоузеф Камбъл, най-често Уилям Джеймс.

Някой беше установил, че Димитри Иванов е най-четеният български журналист. Уайнър показва защо. Четенето е изява единствено на читателя, пишещият го няма. Важната дума тук е „изява”.

Колкото до  намирането, Богът намира човека, не обратно. Казва го героиня на Уайнър: намерила себе си във вяра, където „никой не ми казва, че правя нещо грешно”.