page contents Книжен ъгъл: „Квартеронката“ не остарява
Предоставено от Blogger.

„Квартеронката“ не остарява

24.6.14


Майн Рид за триумфа на любовта над робството и предразсъдъците

Един от най-популярните романи на  Майн Рид е „Квартеронката“, а Томас Майн Рид все още е един от най-четените автори на приключенски романи в Европа и Северна Америка. Книгата е написана през 1856 г. и издавана многократно у нас като през годините се радва на нестихващ читателски интерес. „Квартеронката“ (Апостроф, превод Сидер Флорин) е неостаряващ роман за страданието, саможертвата и любовта, който звучи актуално и днес, въпреки епохата, която отразява.

Действието в книгата се развива през 19 век в робовладелския Юг на САЩ, който по това време е жесток и безкомпромисен към чернокожите. Съдбата предопределя срещата на млад британец с красивата и богата наследница Йожени Безансон на пътнически кораб по водите на Мисисипи.

Параходът претърпява катастрофа и животът на всички пътници е застрашен. Скоро младият мъж се събужда в непозната стая; над него е надвесен непознат чернокож, а тайнствена млада квартеронка се грижи раните му да заздравеят по-бързо.

Открил своята голяма и истинска любов в очите на красивата Аврора, прислужница на Йожени, младият мъж е решен да мине през всичко, за да остане до него любимата му с робска участ. Цената на чувствата им е много висока - двамата влюбени се изправят пред закона, възпротивяват се на общоприетите норми и рискуват живота си в името на общата си съдба.

Дали обаче любовта им ще устои на изпитанията, пред които е поставена. Любов, страст, ревност, интриги, измами и жестокост оплитат тази вечна история на красивата квартеронка Аврора и на нейния беден, но всеотдаен любим.

Вълнуваща, красива и едновременно драматична история, „Квартеронката“  повдига важни въпроси за равноправието между хората. Романът доказва, че любовта, мирогледът и отношението на човек към ближния му не се подчиняват на фактори като цвят, възраст и закони, а са продиктувани от сърцето.

За автора

Томас Майн Рид е роден на  4 април 1818 г. в  Балирони, графство Даун, в близост до Кейтсбрийдж, Северна Ирландия. Той е британско-американски писател, творил през 19. век. Известен е още като капитан Майн Рид или само Майн Рид.

Голям почитател на лорд Байрон, Майн Рид е автор на приключенски романи и други литературни произведения за деца, юноши и възрастни. Действието в неговите романи се развива в Американския Запад, Мексико, Южна Африка, Хималаите и Ямайка.

Майн Рид печели успех и признание в целия свят. За кратко време той се превръща в един от най-четените автори на приключенски романи в Европа и Северна Америка. Благодарение на изключителната си способност да завладяват читателя,  книгите на Майн Рид са актуални и днес. Те са превеждани на френски, немски, италиански, испански, шведски, руски, български и много други езици, дори и на един от езиците на американските индианци.