page contents Книжен ъгъл: Брендо герой на Роберто Савиано
Предоставено от Blogger.

Брендо герой на Роберто Савиано

9.6.14

Петко Тодоров

Журналистът освети световната наркотърговия

„Евелин Банев, за приятелите Брендо” е единственото българско име в новата книга на Роберто Савиано „Нула Нула Нула” (изд. „Ера”, превод Таня Кольовска). Човек го досрамява като чете Савиано. Защото е длъжен да сравнява с него лигавите нашенски дописки за този български национален герой.

Какъв трябва да е българският журналист, че да зададе простия въпрос „Кой и защо даде на Брендо лиценз на финансовата му къща”. Онази, която беше ползвана като обикновена пералня и чийто началник Константин Дишлиев бе застрелян през май 2005 в София.

Иначе въпроси от сорта „Защо осъждат условно брендовчетата за изпиране на милиони наркопари”, са излишни. Брендо и брендовчета са добри хора, умеят да правят правилните добрини.

„000” е марката за най-чиста кока. Савиано е италианският журналист, който заради „Гомор”, книгата с разкрития за Камората живее с полицейска охрана. 2310 дни, брои като затворник той в тази книга дните под охрана. Тук разказва за сегашната наркотърговия в света: „Босове, атентати, процеси. Убийства, изтезания, картели. Дивиденти, акции, банки. Предателства, подозрения, раздели. Кокаинът”.

„В Кюрасао има едно училище. От цял свят тук идват начинаещи мулета. Наркотрафикантите ги обучават как да пакетират и гълтат кока, без да си навредят; ще използват стомасите им като багажни клетки за пътуване със самолет”, разказва Роберто Савиано.

Остров Кюрасао, до Венецуела. Тренирането за мулета трае седмици и не е проста работа. Специални диети и упражнения. И силни болки. Пакетчетата съдържат 5-10 грама кока. Начинаещите поглъщат 30-40, професионалистът – до 120 пакетчета. Ако някое от тях се разтвори, мулето умира от свръхдоза. Случва се рядко, опаковката устоява на стомашните сокове.

Савиано обяснява как наркокапитализмът отглежда наркобуржоазия и как тя строи този капитализъм. Наркотърговците се нуждаят от банките, те се нуждаят от техните пари. Точно тези пари спасяват от фалит редица големи банки в кризата. „Законите са за шубелиите. За мъжете са правилата”, обяснява герой на Савиано.