page contents Книжен ъгъл: „Време за мечти“ или Колийн Маккълоу след „Птиците умират сами“
Предоставено от Blogger.

„Време за мечти“ или Колийн Маккълоу след „Птиците умират сами“

22.7.14

„Ера“ представя най-новия роман на прочутата австралийка

Романът „Птиците умират сами“, публикуван през 1977 г., превърна Колийн Маккълоу в една от най-популярните писателки в света. За пръв път след толкова години тя ни представя новата си епична романтична сага „Време за мечти“ (Bittersweet) – драматична история, наситена с емоции, любов и мъдрост.

„Когато някой е написал книга, която е станала доста популярна, трябва добре да се погрижи времето, мястото и героите да не са сходни с тези в предишната. Вместо една героиня на епохата, четири изглеждат като предизвикателство, така се родиха Ида и Грейс, Кити и Тъфтс, както и  различните мъже, които играят роля в живота им. Това, което се получи, е забележителна история за отминали дни, във време, в което е доста по-трудно да бъдеш жена, отколкото е днес, в свят, носещ се между депресия и война“, казва Колийн Макълоу за новия си роман.

През 1926 г. в Австралия четири близначки са изправени пред предизвикателството да осъществят мечтите си. Тези жизнени млади дами са много близки помежду си, но все пак имат различни цели: Ида иска да стане лекар, Грейс мечтае да се омъжи, Тъфтс пък иска никога да не се омъжва, а Кити копнее да бъде ценена не само заради хубостта си. Те са красиви, умни и амбициозни, но разочаровани от ограниченията, наложени от времето, в което живеят.

Сестрите Латимър се записват на обучение за медицински сестри – нова възможност за жените, за които доскоро единствената роля е да бъдат съпруги и майки. Погълнати от многобройните си задължения в болницата, те се сблъскват с интересни хора и се впускат в предизвикателства, които засилват жаждата им за независимост. Пред всяка стоят тежки решения за любовта, кариерата и кое е това, което цени най-много. Понякога последствията са радостни, друг път болезнени, но винаги сладко-горчиви.

Докато се борят с трудностите,  разочарованията и дискриминацията, близначките са уверени, че ще успеят да изплуват на повърхността, ако не невредими, то поне като победителки. След всяко поражение чака по една победа, след всяко огорчение – заслужена радост.

С характерната си прецизност към историческите детайли, Колийн Маккълоу ни отвежда в период от миналото, който изглежда екзотичен, но всъщност не толкова далеч от времето, в което живеем.