page contents Книжен ъгъл: Секс, любов и психотерапия в „Мъжете на моята кушетка“
Предоставено от Blogger.

Секс, любов и психотерапия в „Мъжете на моята кушетка“

1.7.14

„Хермес“ представя младата сексоложка Бренди Енглър

Мъжете наистина искат секс, но не само това. Сексът всъщност е израз на острата им потребност от близост (Д-р Бренди Енглър)

Когато 30-годишната Бренди Енглър се дипломира като сексолог и отваря собствен кабинет в Манхатън, тя очаква клиентелата й да се състои основно от жени. Реалността се оказва съвсем различна: повечето й пациенти се оказват мъже. Бренди установява, че жените са по-склонни да търсят лечение на своите емоционални проблеми, а мъжете – за сексуалните. Мъжете не са особено ентусиазирани да изследват вътрешния си свят, но изпитват истинска паника, ако се провалят в тази най-важна област за мъжкото самочувствие – секса.


Истините за мъжете, изречени от самите мъже

Пациентите на Бренди са най-разнообразни и имат различни потребности и проблеми. Някои се борят с неизлечимото си женкарство, което ги кара да трупат завоевания като начин да демонстрират статус и да задоволят егото си. Такъв именно е Дейвид, успял финансист от Уолстрийт и неизлечим флиртаджия. Независимо че има сериозна връзка, той не може да спре да сваля други жени. Терапията ще му помогне да открие други, по-здравословни начини да утвърждава своята индивидуалност и значимост.

Други се борят с пристрастяването си към порното и невъзможността да поддържат нормални отношения. Такъв е случаят на Кейси, който има красива приятелка, в която е лудо влюбен. И все пак той е обсебен от порното и не може да спре да го гледа. Тревожи се, че сексът с годеницата му не му носи толкова силни усещания, колкото порното. Ако иска да запази връзката си, ще трябва да се научи сам да влага еротика в интимните си отношения.

Трети страдат от импотентност или имат необичайни сексуални фантазии, които се срамуват да споделят. Чарлс, който е свит и стеснителен, не може да разбере какво намира в него красивата му годеница. Убеден е, че хубава жена като нея не може да остане до такъв невзрачен тип като него. Затова сексуалните му фантазии са свързани с това как годеницата му изневерява. Това се оказва самоизпълняващо се пророчество: в крайна сметка самият той я тласва към изневяра.

При младата сексоложка идват и мъже, които си падат по садомазохизма, но сами разбират, че това не е пътят, по който могат да имат нормални и любящи отношения. Марк е садист, който обича да бие жените, за да може да почувства сексуална възбуда. Това обаче противоречи на добродушния му нрав и в крайна сметка води до чувство за вина и несигурност. Той ще е принуден да осъзнае, че в себе си е натрупал много гняв, който намира отдушник в сексуалните му предпочитания.

Съвсем друг е проблемът на Бил. Той има хубава жена и прекрасни деца. Обожава семейството си, но е пристрастен към секса: редовният секс с жена му не му е достатъчен – той пръсва цяло състояние по проститутки и финансите му са разклатени. Той ще трябва да разбере на какво се дължи това всепоглъщащо чувство за неудовлетвореност, което намира изражение в сексуална ненаситност.

Често срещан проблем се оказва и различното либидо на партньорите. Такъв е случаят на Алекс – той обича своята приятелка и се радва на взаимност, но тя все по-рядко желае да прави секс с него. Оказва се, че рутината в сексуалния им живот е породила чувство на досада в партньорката му и тя се е отдръпнала от него. И колкото по-настоятелен става той, толкова по-малко желание изпитва тя. Разнообразието в секса се оказва от ключово значение за поддържане на добър сексуален живот.

Какво наистина искат мъжете

Историите, описани в книгата, дават една съвсем различна перспектива за мъжките желания и потребности, която не отговаря на общоприетите митове, така разпространени между жените. Самата Бренди ще бъде принудена да ревизира своите представи за мъжката сексуалност, да се освободи от своите предубеждения и да си изгради ново разбиране за това какво наистина искат мъжете. Оказва се, че сексът никога не е само секс. В него са намесени много разнообразни чувства, нужди и страхове. Сексуалните проблеми най-често са отражение на нерешени емоционални проблеми. Пациентите й ще бъдат принудени да се изправят срещу своите потиснати страхове, неосъзнати копнежи, срещу гнева, чувството за вина и несигурността. Именно те в крайна сметка се оказват пречка за пълноценния им сексуален живот.

Читателят ще надникне в кабинета на сексолога и ще проследи динамиката на отношенията терапевт–пациент. Ще стане свидетел на постепенното осъзнаване на импулсите, които ни движат. Ще узнае кои са причините за определени отклонения и сексуална дисфункция. Ще проследи трансформацията, която настъпва, когато човек намери смелост да се изправи лице в лице с проблемите си. И най-важното: ще разбере, че основната движеща сила, която ръководи човешкото поведение, е нуждата да обичаш и да се чувстваш обичан.

Д-р Бренди Енглър е написала една увлекателна книга, която едновременно с това обогатява общата и сексуалната култура на читателя. „Мъжете на моята кушетка“ досега е продадена в повече от 15 страни, а правата за филмирането й са закупени от ABC Television Studios, които планират да направят минисериал по книгата. Продуцент ще бъде Уорън Литълфийлд, продуцентът на нашумелия сериал „Грозната Бети“.