page contents Книжен ъгъл: Преоткриваме и „Един живот“ от Ги дьо Мопасан
Предоставено от Blogger.

Преоткриваме и „Един живот“ от Ги дьо Мопасан

22.7.14

В „Клуб Класика“ ИК „Хермес“ представя книги, издържали проверката на времето. Всяко поколение ги преоткрива, за да ги прочете отново. Подбраните заглавия от  са интересни, увлекателни и изненадващо модерни. След успеха на романите „Джейн Еър“, „Знахар“, „Нещо се случи“, „Луна и грош“, „Пътят на д-р Шенън“ и „Сияйна зора“ излиза и „Един живот“ на Ги дьо Мопасан.

Жана де Во произхожда от богато аристократично семейство. След пет години в манастир, далеч от светската суета, седемнадесетгодишното момиче се завръща у дома. Жана напуска светата обител, изпълнена с жажда за щастие и готова да вкуси от всички радости на живота. Заживява с родителите си в семейното имение „Тополите“, разположено на скалистия нормандски бряг.

Вече свободна, Жана мечтае за любов, на която да се отдаде с цялата си душа. Тя среща красивия виконт Жулиен дьо Ламар и се омъжва за него след няколко седмици. Скоро бленуваното щастие се превръща в скучно ежедневие и мечтите й за вълнуващ живот рухват. А когато научава за измяната на съпруга си, Жана е съкрушена.

Изправена пред редица изпитания, тя осъзнава, че реалността няма нищо общо с момичешките й блянове. Ще намери ли Жана смисъл да продължи да живее въпреки ударите на съдбата?

Ги дьо Мопасан (1850–1893) е един от най-големите майстори на късия разказ. Завършва средното си образование в най-реномирания лицей на Руан. Записва право в Париж, но прекъсва, за да се включи като доброволец в армията по време на Френско-пруската война. След завръщането си от фронта работи като дребен чиновник в Министерството на образованието, журналист и репортер. Печели огромна популярност с разказа си „Лоената топка“ през 1880 г. За краткия си четиридесет и три годишен живот написва над 300 разказа, 6 романа, 3 пътеписа и 1 стихосбирка.