page contents Книжен ъгъл: В „Мръсни правила“ няма добри и лоши
Предоставено от Blogger.

В „Мръсни правила“ няма добри и лоши

8.7.14

„Ера“ представя дебютния шпионски трилър на Хелън Гилтроу

„Мръсни правила“ е заплетен и динамичен, модерен шпионски трилър, в който няма „добри“ и „лоши“ и всеки владее до съвършенство двойната игра.  Едно от главните действащи лица в романа е Шарлот Олтън, която се представя за елегантна дама от хайлайфа, но зад заключените врати на лъскавия си апартамент се превръща в Карла. Срещу внушително заплащане Карла прикрива престъпни следи и подменя лични данни.


Тя е перфекционист, малцина знаят истинската й самоличност. В миналото допуска грешката да се разкрие пред Саймън Йохансен, бивш снайперист, превърнал се в наемен убиец от разузнаването. След дълго отсъствие той нахълтва в живота й и я принуждава да му помогне в самоубийствена мисия.

Йохансен има за задача да влезе в строго охраняван експериментален затвор, където да открие и убие жена, за която няма данни, че някога е съществувала. Карла се опасява, че тази „поръчка“ е капан за него, а може би за самата нея. За да му помогне, тя трябва да разбере коя е набелязаната жертва и кой иска смъртта й.

Хелън Гилтроу е родена във Великобритания. Преподавала е нова история и има богат опит в издателската дейност, включително като редактор в Оксфорд юнивърсити прес. „Мръсни правила“ е номинирана за най-добър дебютен роман, както и за роман на годината.