page contents Книжен ъгъл: Джеймс Патерсън: Ако не четем, ще ни управляват ограничени, безчувствени и нагли хора
Предоставено от Blogger.

Джеймс Патерсън: Ако не четем, ще ни управляват ограничени, безчувствени и нагли хора

8.7.14

Детектив Алекс Крос - 20 години с читателите

Знаменитият детектив и полицейски психолог Алекс Крос е вече 20 години с читателите. След три холивудски екранизации и милиони продадени екземпляри от поредицата на Джеймс Патерсън, в която има вече 22 заглавия, Алекс Крос се нарежда сред най-известните детективи в литературата.

„Убий Алекс Крос“ (Хермес) е осемнадесетият роман от поредицата. В него дъщерята и синът на президента на САЩ са отвлечени под носа на личната им охрана. Сред първите пристигнали на местопроизшествието е и Алекс Крос, който активно се включва в разследването.

Но очевидно от високите етажи на властта се опитват да държат опитния детектив настрана от случая. Той недоумява кой има интерес да пречи на работата му и защо среща спънки на всяка крачка. Затова Алекс Крос започва собствено издирване. Той обаче дори не подозира, че убиецът вече е изпратил съобщение на родителите: те никога няма да видят децата си.

Междувременно водата на Вашингтон е замърсена с отровни вещества. Ситуацията става все по-тревожна и непредсказуема, а шансовете двата случая да бъдат разрешени намаляват с всеки изминал ден.

Тогава Първата дама моли лично Алекс Крос да спаси децата й. Притиснат от безпрецедентните обстоятелства, той взема отчаяно решение, което противоречи на всички правила...

Откакто Джеймс Патерсън написва първия си роман, спечелил наградата „Едгар“ за дебют през 1977 г., от книгите му са продадени над 280 милиона екземпляра. Той е автор на някои от най-популярните криминални поредици, както и на няколко детско-юношески серии.
Днес Джеймс Патерсън е най-продаваният писател в световен мащаб и може да се похвали с невероятни постижения, сред които:

• През последните години Патерсън е имал повече бестселъри №1, отколкото Джон Гришам, Том Кланси, Джоан Роулинг и Дан Браун, взети заедно!
• Авторът заема шесто място в класацията на най-богатите знаменитости в света на авторитетното списание „Форбс“ и британския всекидневник „Индипендънт“. За разлика от повечето си успели колеги, основните доходи на Патерсън идват от продажбата на книги.
• Джеймс Патерсън влезе в рекордите на „Гинес“ с 31 романа с твърди корици, заели първа позиция в класацията на „Ню Йорк Таймс“, и общо 45 заглавия, попаднали в същата класация.
• От 2006 г. насам всеки седемнадесети продаден роман с твърда подвързия е бил написан от Патерсън.
• Джеймс Патерсън е писателят, чиито книги са най-често вземани от библиотеките в САЩ и Великобритания.
• Статистиката сочи, че при електронните книги създателят на Алекс Крос отново заема челната позиция по приходи.
• През ноември 2012 г. се състоя българската премиера на филма „Детектив Алекс Крос“ по романа „Крос“ на Джеймс Патерсън. След „Завръщането на Паяка“ и „Целуни момичетата“ това е третият филмиран бестселър на автора.

Един милион долара за независими книжарници в САЩ предвижда да дари последната от редица каузи в подкрепа на четенето на Джеймс Патерсън. Същата сума ще бъде отпусната и на малките книжарници във Великобритания.

Патерсън смята за огромна отговорност на обществото да окуражи децата да четат. „Бъдещето на твърде много деца е застрашено, защото не четат книги – каза в интервю писателят. – Така рискуваме скоро да бъдем управлявани от ограничени, безчувствени и нагли хора.“