page contents Книжен ъгъл: Въображаемият Никола Баро, по-романтичен от всякога
Предоставено от Blogger.

Въображаемият Никола Баро, по-романтичен от всякога

26.8.14

Единствената известна снимка на Никола Баро
се предлага от агенция „Корбис“
под название „Млад мъж на балюстрада над реката“.
„Ентусиаст“ представя нова вълнуваща история за любовта от Никола Баро – „Една вечер в Париж“, след успеха на романите „Една женска усмивка“ и „Жената на моя живот“

Според медиите Никола Баро е въображаем писател, на когото се приписват четири любовни романа, публикувани от немската издателска къща Thiele & Brandstätter, с вероятна истинска авторка Даниеле Тиле.

Славата му се дължи по-специално на третия роман, "Тайните съставки на любовта", от който са продадени над 150 000 екземпляра в Германия и остава в челото на италианските класации в продължение на четири месеца.

Конструираната самоличност на автора е разкрита от журналиста Елмар Крекелер в статия, публикувана в „Ди Велт“, посветена на похватите немските издатели да създават измислени автори, за да публикуват нови романи, разчитащи на пазарен успех.

Според разпространяваната от издателите биография Никола Баро е роден през 1980 г. в Париж от майка германка и баща французин. Следва Романска филология и История в Сорбоната. Работи в книжарница на Левия бряг на Сена преди да се посвети изцяло на писането.

В новия роман на Никола Баро героят Ален Бонар е собственик на малко филмотечно кино в Париж, наследено от чичо му. Ален е носталгична натура по убеждение. В неговото кино „Парадизо“ не се продават пакети с пуканки, не се предлагат огромни чаши с кока-кола, не се прожектират холивудски блокбъстъри.

Ален се придържа към собствените си стандарти за качество. Той иска да излъчва филми, които подаряват мечти, и харесва редовните зрители в своето кино. Особено онази очарователна, срамежлива дама с червеното палто, която идва всяка сряда и винаги си купува билет за седемнайсети ред. Каква ли е нейната история?

Една вечер Ален най-после събира смелост и кани красивата непозната на вечеря. Той открива жената на своя живот. Така се заражда най-нежната от всички любовни истории.

В този момент обаче се случва нещо, което преобръща живота на Ален. Световноизвестният режисьор Алън Уд е избрал кино „Парадизо“ за снимките на новия си филм „Нежни мисли за Париж“.

Изведнъж малкото кино и неговият собственик стават център на обществения интерес. Плюшеният киносалон е препълнен всяка вечер. Папараците дебнат. Само едно нещо много безпокои младия мъж: дамата с червеното палто, за която той не знае почти нищо, изведнъж изчезва. Случайно ли е това? Ален се впуска в търсене на своята любима и изживява една история, по-хубава и от на кино.

Цял Париж мечтае за любов, а сега градът е по-романтичен и поетичен от всякога. Никола Баро разказва истински красива любовна история, която става още по-очарователна с препратките към класическото кино.