page contents Книжен ъгъл: Неизвестно от Яворов - упражнение по установяване на авторство
Предоставено от Blogger.

Неизвестно от Яворов - упражнение по установяване на авторство

1.9.14

Петко Тодоров

Милкана Бошнакова освети македонстващия поет

Заглавието гони вестникарска сензация, но не подвежда. Милкана Бошнакова притуря серия статии от македонстващи вестници в началото на ХХ век към Яворовото наследство в „Яворов и Македония” (изд. „Изток-Запад”).

Някои са подписани, някои – не. Бошнакова демонстрира рядко за нашата литературна история упражнение по установяване на авторство.

Припомняме: националното словесно наследство гъмжи от текстове, които плачат за такава работа. Която още не е родила съответни специалисти. Само 2 примера: „Веда Словена” и Каравелово-Ботевите фейлетони „Знаеш ли ти кои сме?”.

Ала Бошнакова оспорва авторството на други статии, приписвани на Яворов предимно от Михаил Неделчев. Но не то е важното. Тя  за първи път изследва цялостно участието на поета в революционните борби – с оръжие, с организаторска работа, с перо. И по-точното заглавие на този текст би било „Неизвестният Яворов”. Македонстващият Яворов бе познат досега фрагментарно.

В дома на неговата племенница Ганка Найденова и съпруга й художника Васил Стоилов се споменаваше анекдотичния отзив на Елин Пелин. Като му съобщили, че Яворов заминал за Македония революционно, реагирал по своему, разбирай по шопски: „Е, отишел да си пише биографията”.

Съчинението на Бошнакова доказва обратното, но мъдростта Пелинова не е за подминаване. Това е биографията на поета Яворов. Каквито са биографиите на Ботев, Гео Милев, Вапцаров. Сегашното време не ги проумява, те са му чужди и затова роди идиотщини по адрес на Вапцаров и Ботев.

Всеки сам пише биографията си. Бошнакова доказва съвършената съзнателност на героя си по отношение на македонстването. И доизгражда достолепието му.

На 8 септември 1914, месец и нещо преди самоубийството, Яворов допълва завещанието си: „Да бъда погребан с туристическата куртка, шаечни панталони, с ботушите, и ако не се намери каскетът, някоя фуражка. Ако не умрях в Македония, то поне нека умра тъй, както бях приготвен за нея”. Значи не се е приготвял за зам.министър или съветник на премиера.