page contents Книжен ъгъл: Книга за всички, за които да бъдеш българин е потискащо
Предоставено от Blogger.

Книга за всички, за които да бъдеш българин е потискащо

30.9.14

Ивайло [Noisy] Цветков

Когато Калин Терзийски ме покани за редактор на книгата, която държите, аз си признавам, че се поколебах – не за друго, а защото нямам кой знае колко високо мнение за съвременната българска литература, и почти не я следя.

Но с Калин ни свързва над 15-годишно on-off приятелство, затова посветих известно време на досегашното му творчество – и, за моя приятна изненада, харесах романа „Алкохол” и особено сборника разкази „Има ли кой да ви обича”.

Разбира се, имам купища критически забележки (иначе няма да съм аз), но това не е важно. Важното е, че с „Владетелите” Калин не само се е преборил с ужасното и мъчителното в изказа, но вече се „легитимира” като мъдър, зрял, проникновен писател.

И тази книга за мен е не само удовлетворение от непосредственото, но и сякаш оргия на читателското въображение. И на безбройните мои пароксизми, когато съм бил „нероден”.  

Тази книга е за всички, за които да бъдеш българин е потискащо; но и за онези, които проумяват, че да бъдеш българин няма никакво основание с изключение на самото него.
Твърде дълго вече „българин” означава обект – на Великите сили, на лошо управление, на страха от отхвърляне, на лошите практики.

Е, „Владетелите” на Калин те канят да бъдеш субект.

Приятно четене.

Бързо предисловие към „Владетелите” от Калин Терзийски, подготвена от Сиела