page contents Книжен ъгъл: Напрежение и ужас в „Пепеляшките“
Предоставено от Blogger.

Напрежение и ужас в „Пепеляшките“

14.10.14

„Ентусиаст“ представя Кристина Улсон, още една звезда на скандинавския трилър 

Шестгодишната Лилиан изчезва от влака между Гьотеборг и Стокхолм точно когато спира на Централна гара в столицата. Комбинацията от малшанс, разсейване и прецизното планиране на непоколебим похитител са причината момиченцето да потъне в дън земя. Заподозрян е бащата на Лилиан, известен със склонността си към насилие. Полицията впряга веднага всичките си ресурси, за да открие момичето и да накаже извършителя.

Легендарният комисар Алекс Рехт поема полицейското разследване. Негови помощници са енергичният инспектор Педер Рюд и цивилният следовател Фредрика Бергман, чиято детска мечта да стане цигуларка в действителност ѝ отрежда съвсем друга кариера.

Надеждата на полицията, че скоро ще открие детето живо и здраво и ще арестува бащата се превръща в илюзия, когато медицинска сестра и лекар от Спешното отделение на болницата в Умео откриват трупа на дете, захвърлен на тротоара пред болницата, с надпис „отхвърлено“ на челото.

„Греховете на майките бяха причина за смъртта на децата.“ Но защо? Какви са тези грехове? Защо невинно дете плаща за постъпките на майка си?

Криминалният роман „Пепеляшките“ изследва най-тъмните страни на човека. Кристина Улсон насочва вниманието на читателя към психологията на насилието. Писателката се впуска в тежкия свят на престъпленията с история за мъж, твърдо решен жестоко да отмъсти на някога съгрешили майки чрез техните невинни деца.

Следователите бързо разбират, че си имат работа с психопат, чиито мотиви са толкова неясни, колкото са ужасни и методите му.  Напрежението и ужасът приковават вниманието на читателя от първата до последната страница.

Като експерт по борба с тероризма в ОССЕ във Виена Кристина Улсон използва професионалните си познания, за да засили ефекта на този блестящ дебют. До момента романът е преведен на английски, немски, френски и испански език и са продадени над 70 000 екземпляра. Книгата е първата от поредицата за следователя Фредрика Бергман.

През 2010 г. и 2011 г. следващите два романа от поредицата – The Daisy и Guardian Angels, са номинирани в категорията „Най-добър криминален роман на годината“ от Шведската Академия за криминална литература.

Филмовите права за „Пепеляшките“, The Daisy и Guardian Angels са продадени на една от най-големите продуцентски компании в Скандинавия, а правата за книгите - в повече от 15 страни. През 2010 г. Кристина Улсон е отличена с наградата Stabilo за „Най-добър криминален автор в Южна Швеция“.