page contents Книжен ъгъл: Благата на студената война
Предоставено от Blogger.

Благата на студената война

19.10.14

Петко Тодоров

Научаваме ги от историята на ФБР на Тим Уайнър

„Едгар, не те чувам добре. Какъв е проблемът? И този телефон ли подслушваш” – пита президентът на Съединените щати. „Не, редно е да кажа „не” – със сподавен смях отговаря Хувър. „Аз Ви чувам перфектно, сър” – казва той на Линдън Джонсън, който всъщност записва на магнетофон водения разговор”, 27 февруари 1964.  Епизод от „Врагове. История на ФБР” от Тим Уайнър (изд. „Труд”).

Авторът за книгата: „Базирана е на повече от 70 000 страници декласифицирани съвсем наскоро документи, включително изключителната колекция на разузнавателните досиета на Дж. Едгар Хувър и на повече от 200 устни разказа, записани от агенти, които са били на служба по време на неговия 48-годишен мандат като ръководител на ФБР и след това”.

„През 1908 г. тук имаше само 34 специални агенти, докладващи на правосъдния министър на Теодор Рузвелт. Днес тук има повече от 30 000 мъже и жени, които работят за ФБР”, припомня Барак Обама на 28 април 2009, на честването 100-годишнината на Бюрото.

Уайнър разказва историята на „тайната разузнавателна служба” максимално четивно. Любопитна отвсякъде, за нас полезна най-вече в частта за Студената война. Тогава изгрява и звездата на Дж. Едгар Хувър като „лицето на антикомунизма в Америка”.

„Летопис на незаконни арести и задържания, прониквания в чужди домове, взломове, подслушване на телефони и сгради в името на президента”, обобщава авторът. „Регулярно ходехме в централата на комунистическата партия и в главния им трезор. Отиваш там и задигаш каквото ти трябва. Имахме шперцове за абсолютно всичко”, спомня си пенсиониран агент.

Още: „бръмбари” в чуждите посолства и в централата на ООН, в спалнята на Мартин Лутър Кинг и на кого ли не. Практики като отваряне на частни писма и вербуване на доносници изобщо не впечатляват. На студена война като на студена война.

А тя не свършва. Представата, че ще участваме без сдобиване с горните благини, е наивна. Както е наивност и, че сме на страната на победителя. В студената война има губещи, печелещи – не.