page contents Книжен ъгъл: Филип Котлър: Бизнесът успява, като прави добро
Предоставено от Blogger.

Филип Котлър: Бизнесът успява, като прави добро

28.10.14

„Сиела“представя „Добри дела“ от гуруто на маркетинга

Решението „Да правим това, което трябва“ не е гаранция за успех на пазара, но през последните 30 години голям брой компании доказаха, че е възможно да се сътвори един по-добър свят и едновременно с това да се увеличат печалбите.

Опитът показва също, че създаването на успешни маркетингови и корпоративни социални инициативи изисква интелигентност, всеотдайност и финес. Независимо дали работите за голяма корпорация или за начинаеща фирма, генерирането на финансова печалба и социални дивиденти е въпрос на внимателно балансиране.

За много бизнесмени това е един от най-удовлетворителните етапи от професионалния им живот.
Ако четете този увод, много е вероятно да работите в отдел за обществени отношения, корпоративни комуникации, връзки с обществеността, защита на околната среда, корпоративна отговорност или корпоративно гражданство.

А може би сте мениджър за маркетинг или производство, отговаряте за някой аспект на корпоративната филантропия или управлявате корпоративна фондация.

Много е възможно също така да работите в агенция за връзки с обществеността или маркетинг и вашите клиенти да очакват от вас съвети за маркетингови и корпоративни социални инициативи. Може да сте основател на нов бизнес или изпълнителен директор на голяма и сложна структура.

Ако приличате на другите в някоя от тези роли, напълно е възможно да усетите предизвикателство и да бъдете привлечени от шума около дейностите, свързани с корпоративна социална отговорност.

Може би решавате какви социални въпроси и каузи да подкрепите (и кои да отхвърлите). Може би преценявате потенциални партньори за каузата си и определяте формата на финансовите, организационните и договорните отношения с тях.

Може би се затруднявате да обясните идеите си и да определите привлекателни и в същото време реалистични очаквания за резултатите, както и да осигурите подкрепа за реализиране на програмите. А може би в момента пред вас стои въпросът какво е станало с всичките пари и ресурси, осигурени за миналогодишните програми.

Ако някой от тези въпроси ви звучи познато, значи тази книга е за вас. Десетки ваши колеги във фирми по света като Allstate, Johnson & Johnson, Levi Strauss & Co., Marks & Spencer, Patagonia, Pepsico, Starbucks, Subaru, TELUS и TOMS отделиха време да споделят своя опит и препоръки за това как да направим най-доброто за компанията и за каузата.

Дългогодишният опит и месеците изследователска работа ни карат все повече да вярваме, че „да успяваме, като правим добро“ е нещо повече от модерна фраза. Корпорациите, които работят целенасочено, за да постигнат успех в маркетинговите и корпоративните социални инициативи, могат да помогнат за създаването на един по-добър свят и в същото време да увеличат печалбата си.

Въпреки че тази книга е написана предимно за служители в корпорации, които се стремят към печалба, тя може да е полезна и за организациите с нестопанска цел, и за агенциите от публичния сектор, които търсят корпоративна подкрепа и партньори за реализиране на своята мисия.

Тя предоставя прекрасна възможност да разберете желанията и потребностите на корпорациите, да се подготвите и да решите към кои компании да се ориентирате и как да подходите към тях.

Последната глава, написана специално за вас, представя препоръки, които ще увеличат шансовете ви да създадете успешно партньорство с други сектори.

Вярваме, че тази книга ще подготви по-добре корпоративните мениджъри и служители да изберат най-подходящите проблеми, най-добрите партньори и най-перспективните инициативи.

Нашето желание е тя да породи ентусиазъм за препоръки от ваша страна и да ви вдъхнови да разработите програми, които заслужават да бъдат изследвани в бъдеще.

И най-важното, надяваме се с нейна помощ равносметката за случилото се да съдържа изключително добри новини за вашата компания и вашата кауза.

Превод Грета Керемидчиева

Увод към „Добри дела“ от Филип Котлър, Дейвид Хескил и Нанси Лий