page contents Книжен ъгъл: Дона Тарт - 1 роман на 10 години, но какъв. Долита „Щиглецът”
Предоставено от Blogger.

Дона Тарт - 1 роман на 10 години, но какъв. Долита „Щиглецът”

20.11.14

„Щиглецът” (Еднорог) е изключително рядко литературно събитие, прекрасно написан роман, който говори както на ума, така и на сърцето“, казва Стивън Кинг.  Всяка нова книга на Дона Тарт, забележителна във всяко отношение фигура в света на американската литература, се смята за събитие, тъй като тя издава по едно заглавие на десет години.

„Щиглецът”  влезе в почти всички авторитетни класации за книги, публикувани през 2013 г.  Досега тя има още два романа – „Тайната история“, превърнала се в хит през 1992 г., и „The Little Friend”, която спечели признанието на критици и читатели през 2002 г. С „Щиглецът” печели „Пулицър” за художествена литература за 2014 г.

Последният й роман „Щиглецът“ е мрачна, динамична и вълнуваща история, достойна за Дикенс (както отбелязва в. Ню Йорк таймс), историята на един млад мъж, загубил рано майка си в терористичен атентат, израстване сред тайните и сенките на антикварно магазинче в Ню Йорк и фалшивия, лекомислен блясък на Лас Вегас.

Тио Декър тръгва по трудния си път, съдбоносно преплетен с историята на мистериозно изчезнала картина. Магнетичната картина се превръща в единствена опора за него, но и го въвлича във враждебен, престъпен свят. Тио се сблъсква с човешката студенина, продажност и алчност, но опознава и добротата, любовта и приятелството. От елегантните салони на Парк Авеню в Ню Йорк, от загадъчния, пленителен, но и опасен свят на антикварните магазини и търговията с антики съдбата го отпраща сред студения, измамен блясък на Лас Вегас.

Дрога, убийства и измами, една нежна и самотна любов, страх и отчаяние, кървави преследвания в живописния Амстердам – такова е болезненото израстване на младия герой, пленник на капризите на съдбата. Но самотните му лутания не успяват да унищожат вярата в красотата и вечността, в изкуството, надмогнало мимолетните човешки страсти и амбиции.

Книгата е описана от журито на „Пулицър” като “красиво написан роман за съзряването, с изключително добре обрисувани образи“. “Книга, която вълнува ума и докосва сърцето”, добавят членовете на журито.


„Щиглецът”, едно от най-популярните заглавия на американския пазар за 2013 г, ще бъде филмиран от холивудското студио Warner Bros. Работата по лентата вече е започнала, като продуценти на проекта са Брет Ратнър, Брад Симпсън и Нина Джейкъбсън. Ратнър е добре познат с режисьорската си работа над „Червения дракон“ по едноименния роман за Ханибал Лектър, а Джейкъбсън е един от основните продуценти на хитовия филмов франчайз „Игрите на глада“.

Дона Тарт е родена през 1963 г в Мисисипи, САЩ, и е наричана „младото чудо на американската литература”. Започва да пише „Тайната история” на деветнайсетгодишна възраст. Още с появата си дебютният й роман превзема върховете на литературните класации и е преведен на двайсет и четири езика.

През 2014 г. е включена в престижната класация на списание „Тайм” за 100-те най-влиятелни личности в света, както и в Топ 100 на най-добре облечените известни личности на модното издание „Венити Феър.” Дона Тарт обгръща личния си живот в пълна тайна. От новия й роман „Щиглецът” са продадени над милион и половина копия по целия свят.