page contents Книжен ъгъл: Цветя от края на 80-те
Предоставено от Blogger.

Цветя от края на 80-те

12.11.14

„Парадокс” представя уникалното издание „Цветя от края на 80-те. BG РОК – история, поезия, интервюта, репортажи и снимки от една незабравима епоха” от Румен Янев и Емил Братанов, под редакцията на Доротея Монова

„Ние сме Нова генерация завинаги! И въпросите са ни към цяла нация! Завинаги! Ние ходехме по въже, опитвахме се да светим като крушки, бяхме директори на водопади, черни овце, тикви в задния двор на обществото, набивахме крак в строй, скачахме безнадеждно в калта, бесехме се в неделя...”

Първата цялостна история на BG рока от края на 80-те, обозначен от авторите като Второто българско рок поколение, съдържа 249 култови текста – на практика текстовете на всички хитови парчета, белязали времето и белязани от него. Снимковият материал надхвърля 270 авторски фотографии, направени не от случайни репортери, а от Нели Воева и Стоян Гребенаров, които трайно, десетилетия наред, се занимават със снимането на музика и всички, изкушени от темата BG рок, знаят, че по-богати архиви от техните няма никой друг фотограф.

Не на последно място: авторите Румен Янев и Емил Братанов са сред първите музикални журналисти, очевидци на историята и едновременно с това, уви, последните, които все още могат да се включат „на живо“ в ефир с коментари за разказаните събития.

Второто поколение на българския рок произнесе ясно и недвусмислено присъдата срещу тоталитарната ни система. То е неразривно свързано с произтеклите в края ХХ век политически и социални промени в България.  Обяви гласно правото си на лична свобода и достойнство. Инжектира своите връстници с достатъчна доза кураж, за да въстанат срещу реда на бащите си. Тези млади музиканти и поети взривиха общоприетите рамки на творческия процес и оставиха след себе си десетки песни, които и днес звучат силно, убедително и актуално.

Цветята на Промяната са едно от най-красивите неща в най-новата ни история. Румен Янев и Емил Братанов са сред първите музикални журналисти, очевидци на историята, и едновременно с това, уви!, последните, които все още могат да се включат „на живо“ в ефир с коментари за разказаните събития.

Историята на Второто българско рок поколение е разказана от :                 

 Адриан Иванов („Орион“, „Ер Малък“)
 Божидар Главев („Ахат“)
 Бойко Петков („Клас“)
 Бойко Трифонов („Атлас“)
 Васил Гюров („Кале“, „Ревю“)
 Венцеслав Дреников („Субдибула“)
 Веселин Тенев („Мъртви поети“)
 Владимир Попчев – Унгареца („Контрол“)
 Георги Венин – Джорджо (журналист, поет, „Д-р Дулитъл“)
 Георги Гушмаков – Геша от Нови Кричим
 Даниел Ризов – Денис („Ахат“)
 Дечо Чипилов
 Димитър Воев („Нова Генерация”)
 Добрин Векилов – Дони („Атлас“)
 Енил Енчев („Атлас“)
 Иван Попов („Д-р Дулитъл“)
 Кирил Манчев („Ревю“, „Кале“, „Н.Г.“)
 Кристиян Костов („Нова Генерация”)
 Любомир Малковски („Ера“, „Ер Малък”)
 Милена Славова
 Момчил Колев („Клас“)
 Николай Йорданов – Кольо Гилъна („Контрол“)
 Николай Качаров („Апокалипсис“, „Ера“)
 Петър Писарски („Атлас“)
 Петър Чухов („Субдибула“, „Гологан“ и др.)
 Петър Янков – Пешето (за „Джендема“)