page contents Книжен ъгъл: Запознайте се: Барни Стинсън от „Как се запознах с майка ви“ и неговият „Кодекс на пича“
Предоставено от Blogger.

Запознайте се: Барни Стинсън от „Как се запознах с майка ви“ и неговият „Кодекс на пича“

28.11.14

Позволете на най-великия пич на всички времена и съавтор на книгата Барни Стинсън, заедно със своето произведение Кодекс на пича (Книгомания, превод Камен Велчев), да споделят с вас мъдростта си, за да не се окаже, че по време на „дяволска” тройка (два пича, една мацка) се гледате в очите с другия пич.
Барни е героят на Нийл Патрик Харис от комедийния сериал Как се запознах с майка ви. А книгата, написана от негово име, е бестселър на New York Times, продаден в повече от 1 милион бройки по целия свят. Съдържащ в себе си около 150 правила, този морален кодекс на поведение ще помогне на всяко обикновено момче да се превърне във възможно най-готиния пич.

За идеята на книгата

Кодекс на пича е написан от създателите на сериала Как се запознах с майка ви Картър Бейс, Крег Томас и Мат Кун. Книгата съдържа 150 правила, оформени като членове на кодекс, които регламентират какво трябва и какво не трябва да правят истинските пичове.
Книгата е написана от името на Барни Стинсън в съавторство с Кун. Кун също така води блога на Барни, който последният уж пише по време на шоуто. За първи път Кодексът е показан в серията Козелът. Крег Даймънд от CBC нарича книгата „майтапчийски наръчник за възбудени пичове”.

За автора

Барни Стинсън е прекрасен и свободен мъж с ренесансови разбирания, известен най-вече с изявите си в света на блоговете ( www.barneysblog.com ). Свири на 83 различни музикални инструмента, има най-хубавите прасци на света, направил е обиколка на земното кълбо с боен изтребител с вързани очи, световен шампион е по пейнтбол, изобретил е онова нещо там, дето прилича на колесница и го връзват отзад на сакатите кучета, а понастоящем е в борда на директорите на една от най-богатите компании в света, така че най-вероятно няма да ви вдигне телефона.

Барни Стинсън е страхотен пич. Работи за могъща нюйоркска банка, но въпреки всичко намира време да се спретне и помогне на по-ощетените от него, особено на нещастния и страдащ от несподелена любов свой приятел Тед Мосби. Честно, тоя наистина има сериозни проблеми. Когато Барни не организира фотосесия с мадами по бикини за календари, не прави тестдрайв на танкове или не се е посветил изцяло на някаква друга своя легендарна дейност, например да язди тигър без седло или да свири на китара, участва в сериала на CBS Как се запознах с майка ви, заедно с приятелите си Тед, Робин, Лили и Маршал.

Директно от нашумелия писател Барни Стинсън можете да се насладите на Кодекса на пича - удобен съветник за модерния и провокативен пич. С комбинацията си от нови правила, вдъхновения и мъдрост, съчетани с класически заемки от оригиналния Кодекс, наръчникът „пич във всяка ситуация” е замислен като бърз начин да се помогне на заетия пич да се справи с всичко, което животът изправи срещу него - както на плажа, така и по време на игра, та чак дори и във взаимоотношенията му с дамите.

От Барни за Барни

Ако следите моя блог и сте се запознали с някои от ръководствата ми как да сваляте мадами, шансовете да ви се отвори парашута с някоя от тях са се увеличили с 1500% (сериозно!). Освен това трябва да спазвате Кодекса на пича. Следвате ли стриктно съветите ми ще видите промяна в рамките на няколко дни.
И така, за пръв път на хартия, аз ще запиша правилата за общуване, валидни за всички пичове от зората на човечеството насам... ако не и от по-рано. Кодексът на пичовете до момента е съществувал само в орална форма (хе-хе), така че аз обиколих света в търсене на отделните негови късчета, които записах в една обща структура, като си почивах, само когато трябваше да се погрижа за себе си (хе-хе на квадрат). Макар да не възнамерявах да пиша упътване как да станем пичове, ако човек реши да ползва Кодекса като подобен извор на познание и да го предава от поколение на поколение, няма да ревна я. Да не говорим, че това ще е нарушение съгласно чл. 41: Пичовете никога не плачат.
Съкровената ми мечта е чрез по-добро познаване на Кодекса, всички братлета да забравят различията си и да заздравят връзките помежду си. Тогава и само тогава ще можем да преодолеем може би най-сериозното предизвикателство, което обществото поставя пред нас - да си легнем с някоя мацка. Преди да заклеймите този ни стремеж като просташки и повърхностен, помислете върху следното - ако го нямаше съзидателното съперничество кой ще успее да свали някоя мацка, щяха ли мъжете да правят секс доброволно само за да се пръкнат на света миризливите и врещящи бебета?
След векове, когато някой пич приложи познанията, придобити от Кодекса на пича, за да забие някоя трицицеста мадама, единствената награда, която ми трябва, колкото и малка да е, братото да се сети за мен... Макар че ако има начин да ме съживи, ще е още по-яко.

За книгата

Осъзнаваме или не, всеки от нас живее съгласно някаква общоприета норма на поведение. Някои го наричат „морал”, други - „религия”. Мъжете го наричат Кодекс на пича.
Векове наред мъжете са се стремяли да го спазват, без да знаят до какво всъщност се свежда той. Можеш ли да прегърнеш авера си? Ако приятел ме покани на сватбата си, наистина ли трябва да нося сватбен подарък? Може ли да спя със сестра му, майка му или и с двете?

Кодекс на пича е жив документ точно като Конституцията. Вместо обаче да служи като основа за съставяне на правителство, или Декларация на правата, или нещо друго, наподобяващо закон, той предоставя на мъжете пълен набор от правила, спазването на които ги превръща в пичове и как да се държат правилно сред останалите пичове. Тази традиция се е препредавала от уста на уста още от времето на Гражданската война, но тук за пръв път е систематизирана и записана на хартия. Чрез спазването на правилата в този свещен и легендарен документ, всеки може да стане истински пич.

Съдържащ в себе си около 150 правила, този морален кодекс на поведение на пичовете покрива теми от елементарното „Аверът преди мадамата” до сложни концепции от рода на скалата „Готина/Откачена”, придружена от графики. С подходящите си препоръки ще помогне на всяко обикновено момче да се превърне във възможно най-готиния пич. Позволете на най-великия пич на всички времена и съавтор на книгата Барни Стинсън, заедно със своето произведение Кодекс на пичовете, да споделят с вас мъдростта си, за да не се окаже, че по време на „дяволска” тройка (два пича, една мацка) се гледате в очите с другия пич.

Кодексът е споменаван неколкократно в сериала като реално отпечатан текст, а не само като въображаем морален кодекс, спазван от мъжете. Тази книга всъщност е въпросният отпечатан текст.

Той съдържа много весели препратки и инструкции как да се грижим за приятелите си, независимо дали става въпрос как да ги скрием от бившите приятелки или как точно да излъжем, за да им помогнем да свалят някоя супер-мацка. Барни заявява, че в някои случаи „мацките” (жените) са по-добри авери от мъжете, тъй като знаят какво би искала да чуе една жена, за да клъвне „за една нощ”.

Да обобщим. Кодексът е за вас, ако сте фен на хитовия сериал, на добродушния хумор или просто искате да имате една приятна настолна книга, която приятелите ви няма да устоят и ще вземат да разгледат. Препоръчвам ви я. Мнозина от приятелите ми са тръгвали на четат на глас, след като случайно са я взимали и отваряли на произволна страница.