page contents Книжен ъгъл: Любимата книжарница е избрана. Книжен ъгъл на 5-о място в София!
Предоставено от Blogger.

Любимата книжарница е избрана. Книжен ъгъл на 5-о място в София!

15.12.14


В конкурса "Любимата книжарница на България" нашата малка книжарница, от 20-ина квадратни метра, в горния край на улица "Оборище", с персонал от един човек и помощта на неговите близки, зае 13-о място сред 171 книжарници от цялата страна, представители на големи вериги, разположени в центъра на София или други големи градове. Сред софийските книжарници сме на 5-о място! Смятаме този резултат за победа, постигната благодарение на вас, скъпи наши приятели, за които работим вече десета година! На победителите честито! Оставаме заедно, светли празници и заповядайте по Коледа!

Следва пълният текст на съобщението от организаторите.
Дългоочакваният финал на Национален конкурс „Моята любима книжарница” дойде, съобщиха организаторите от ИК "Кръгозор". За два месеца, от 10 октомври до 10 декември, на сайта www.lubimaknijarnica.com читатели от цялата страна имаха възможност да дадат своя глас за книжарницата, която най-много харесват и която е спечелила тяхната лоялност. След оспорвана надпревара с 9.7% от 8036 валидни гласа на първо място и с приз „Любимата книжарница на България” е Книжен център „Гринуич” от град София.
Тя е следвана от друга столична книжарница – „Нисим”, с 4.1% от гласовете.
На трето място с 3.6% се нарежда книжарница „Вияна” от град Ловеч. След челната тройка – на четвърто, пето и шесто място, са съответно „Приятели” от Хасково с 3.5%, „Хеликон-Витоша” от София с 2.6% и „Спектър” от Кърджали с 2.2%.
Класирането на всички книжарници, включени в конкурса, може да се види тук.
През целия период на конкурса надпреварата беше изключително оспорвана. Поради малките разлики в броя на гласовете за отделните книжарници наблюдавахме непрекъсната промяна в класирането, затова от голямо значение беше активното популяризиране на конкурса от страна на книжарите към техните клиенти.

Каква е равносметката за нас, организаторите от ИК „Кръгозор”?
Това първо издание на конкурса възникна като спонтанна идея, породена от книгата „Книжарничката на острова” и прерасна в кампания от национален мащаб. В конкурса хората гласуваха за 171 книжарници от цялата страна. Целта ни беше по време на целия конкурс да се говори за четенето, за важната роля за книжаря, за книжарниците като място за среща с книгите и място за културни и социални контакти. Интересът към кампанията, големият брой гласували, позитивната обратна връзка, която получавахме през цялото време, затвърдиха убеждението ни, че този конкурс беше важен за всички и се случи в правилния момент. Бяхме сигурни, че всеки четящ човек има своя любима книжарница и конкурсът беше хубав начин читатели и книжари взаимно да се обяснят в любов.

Голямата си популярност конкурсът спечели и благодарение на основния ни партньор AzCheta.com и медийните ни партньори: Actualno.com, Iwoman.bg, Momichetataotgrada.com, Stand.bg, E-vestnik.bg, Knigolandia.info, Chetecut.com и Bibliotekata.wordpress.com.
Голямата награда – уикенд в Лондон за човек от екипа на книжарницата победител, е осигурена от туристическа агенция „Loyal Travel”.
Кампанията се осъществява със съдействието на катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване" към ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски".