page contents Книжен ъгъл: „Проклятието на Прехода“ - провокация за полемика
Предоставено от Blogger.

„Проклятието на Прехода“ - провокация за полемика

15.12.14

Може да не сте съгласни с тезите на известния журналист и политически анализатор Георги Атанасов, но не можете да отречете, че ги защитава с рядко срещани днес страст, последователност и полемично майсторство

В „Проклятието на Прехода“ (Ентусиаст) авторът предлага безпощаден прочит на 25-те години след 10 ноември 1989-та. В своята публицистично-документална диагноза за „изгубения четвърт век на България“ Атанасов проследява историческия фон, на който бе наложена така наречената демокрация.

И стига до извода, че повечето от деформациите и абсурдите на Прехода се дължат на механичния внос на правила и ценности, за които нашето общество не е имало никаква готовност и дори потребност. Или пък самите „опорни точки“ отдавна са изпразнени от своето изначално морално и политическо съдържание - от Виетнам до пирамидите на „Уолстрийт“, „Уикилийкс“ и Сноудън до фасадата без основи, наричана „цивилизационен избор“.

За Георги Атанасов проклятието на Прехода тръгва от „белязания“ Михаил Горбачов, сборен образ от Юда и Херострат според мащабите и значението на неговото разрушително дело спрямо бившия СССР и Източния блок. Авторът извежда тезата, че лидерът на рухналата комунистическа империя е предал не само своята страна и идея, но е причинил огромни вреди на цялото човечество.

Най-вече заради нарушеното равновесие след разпада на СССР и установяването на еднополюсен модел, след който светът изпадна в геополитически вакуум, предоставящ поле за етнически и граждански конфликти, тероризъм и тотална дестабилизация. От бивша Югославия до черната „Арабска пролет“ на ИДИЛ и трагедията в Украйна.

По жестока ирония на съдбата се оказва, че светът е бил много по-спокойно място за живеене по време на Студената война, а изчезналата Берлинска стена отваря хоризонт за всевъзможни бедствия без възпиращата сила на блоковия паритет.

За тази констатация авторът прави слалом между Рейгън, Горбачов, Тачър, Кол, Елцин, Милошевич, Кадафи, Асад, като не забравя да припомни, че Буш и Блеър все още търсят „химическите оръжия“ на Саддам Хюсеин между обезглавените трупове в Ирак.

Болезненият прочит на времето бърка без упойка в раната на България. Георги Атанасов проследява умъртвяването на държавност, ред, законност, индустрия, селско стопанство, социална сфера, здравеопазване, образование, култура и спорт в нашата страна. От плана „Ран-Ът“ при Андрей Луканов до последното правителство.

Като обобщава и анализира фактите и обстоятелствата през призмата на личности и партии, авторът издава присъда срещу фалшивата политическа система у нас след 10 ноември 89-та, създадена за обогатяване на една новоизлюпена олигархия, обединяваща „червена буржоазия“, фактори от ДС, криминален контингент и изкуствена „демократична опозиция“, назначена от човека на Горбачов в ЦК на БКП Андрей Луканов.

Един от акцентите в книгата на Георги Атанасов се отнася до разпада на европейския плурализъм на родна почва чрез размиването на идейните граници, достигнало апогея си с появата на „месиите“ Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов и техните безпартийни, придворни формации НДСВ и ГЕРБ.

Не е пропусната и драмата на БСП, превърната в лобистка мрежа за депутатски и корпоративен бизнес от ренегатската клиентела на „Позитано“ 20. Не е забравена и подмяната на „дясната идея“ в процеса на талибанската болшевизация на новите „активни борци“ под егидата на Сорос и НПО. „Проклятието на Прехода“ е равносметка, анализ и провокация за полемика с актуална дата и без въздържали се.

За Георги Атанасов

Георги Атанасов е известен български журналист и политически анализатор. Започва кариерата си като спортен репортер във в. „Работническо дело“, а по-късно е основател и главен редактор на първия частен спортен седмичник „Меридиан спринт“, както и на всекидневниците „Меридиан мач“ и „Топспорт“. Работил е и във вестниците „Стандарт“ и „24 часа“. В последните години оглавява електронното издание Sport1.bg. Коментатор на в. „Уикенд“. Автор на четири книги и множество публицистични тестове в периодичния печат.