page contents Книжен ъгъл: Апокалипсис в Хелзинки преди Коледа
Предоставено от Blogger.

Апокалипсис в Хелзинки преди Коледа

16.12.14

„Ентусиаст“ представя „Лечителя“ на Анти Туомайнен - още едно северно откритие
 
Два дни преди Коледа. Финландската столица е изправена пред необратима климатична катастрофа: метрото е наводнено, изоставени автомобили горят по улиците, властите предупреждават за опасност от малария, туберкулоза, ебола и чума. Хората се преселват далеч на север и в Норвегия, където условията за живот все още са поносими. Социалният ред се разпада, а частните охранителни фирми компрометират полицията.

Способността на Туомайнен да използва всички трикове на криминалната литература и всички инструменти на поезията прави „Лечителя“ уникално четиво и кара читателя мигновено да се влюби в книгата. Научна фантастика, жестока престъпност, климатични бедствия, политически убийства и любовна история се преплитат в скандинавската тъмнина.
С огромна лекота и ефикасност Анти Туомайнен изгражда събарянето и изчезването на един метрополис.

Глобалната климатична катастрофа наказва Хелзинки с неспиращ и безпощаден порой: наводненията унищожават инфраструктурата, а частните охранителни компании изземват функциите на полицията. Тапани Лехтинен, поет на ръба на мизерията, и жена му Йохана, разследваща журналистка, остават в столицата, вместо да избягат на север и да се предпазят от природните бедствия и бързо разпространяващите се болести. Когато любимата на Тапани изчезва безследно, поетът се впуска в трескаво търсене, твърдо решен да упражни контрол върху хаоса.

Преди да изчезне, Йохана е само на крачка да открие Лечителя - радикален природозащитник, превърнал се в студенокръвен сериен убиец, набелязващ за своя жертва всеки, когото смята за отговорен за климатичните промени. Тапани проследява местоположението на последното телефонно обаждане на жена си, използвайки откъслечна информация от изтормозения ѝ редактор и ръководителя на вече почти несъщестуващия отдел „Убийства“.

Следата, по която тръгва отчаяният мъж, води до миналото на Йохана и разкрива мистериозна връзка между нея и Лечителя. Дали отговорът е в миналото на журналистката? И на кого може да вярва Тапани, когато финландското общество се разпада? Аматьорската детективска работа на поета е още по-завладяваща в светлината на страшните бариери на бързо променящия се Хелзинки, чиито жители се фокусират върху собственото си оцеляване.

„Лечителя“ е вълнуваща история, изпълнена с много загадки и мистерия. История, която разкрива един безмилостен свят: в него всичко се руши, а любовта и надеждата са единственото, за което си струва да живееш. Хелзинки – град, изправен пред борбата с наводнения, зарази и анархия, е почти изцяло потопен от проливен дъжд, а финландското общество е в последен стадий на разпад. Завладяващият стил на писане на Анти Туомайнен описва в детайли силата на климатичната катастрофа, където нито революция, нито лек могат да донесат облекчение. 

За Анти Туомайнен

Анти Туомайнен е роден през 1971 г. в Хелзинки, Финландия. Преди да направи своя писателски дебют през 2007 г., той работи в сферата на рекламата. 2 години по-късно излиза и вторият му роман – „My Brother’s Keeper“, който е високо оценен от критиката. Неговият трети роман – „Лечителя“, е отличен с „Clue Award“ за най-добър финландски криминален роман за 2011 г. и до момента е преведен на 23 езика.