page contents Книжен ъгъл: Предколеден „Сън в лятна нощ”
Предоставено от Blogger.

Предколеден „Сън в лятна нощ”

22.12.14

Подарете музикални вълшебства в книга

Кой не е чувал за комедията от Шекспир „Сън в лятна нощ”? А знаете ли, че Феликс Менделсон Бартолди е написал музика към нея? А че известният му „Сватбен марш” е част именно от нея?

Това се случва 200 години след създаването на пиесата по поръчка на пруския крал Фридрих Вилхелм V специално за първото изпълнение на Шекспировата комедия на немски език. И така сценичната музика „Сън в лятна нощ” зазвучава в кралския дворец в Потсдам на 14 октомври 1843, за да се превърне в едно от най-обичаните сценични музикални произведения.

В новата книга от поредицата на издателство „Емас” – „Музикални книги за деца”, ще намерите тези и още много любопитни факти за комедията от Уилям Шекспир и музиката към нея. Австрийският автор Марко Зимса и главният герой от пиесата – веселото и дръзко духче Пък, ни разказват една история за любов и магия.

Кой кого обича? Кой е омагьосан и кой – не? За да може децата (и малки, и пораснали) да добият представа и за музиката, е приложен аудиодиск, който съдържа цялото произведение „Сън в лятна нощ” от Феликс Менделсон Бартолди. Освен това преди всяка музикална част има допълнителни разяснения за използваните инструменти и музикални похвати, разказани от актьора Александър Хаджиангелов.

Живият разказ на Марко Зимса е прекрасно допълнен от художничката Дорис Айзенбургер – тя е превърнала нежните, тайнствени звуци в царството на елфите, веселата музика на тромавите занаятчии и празничния сватбен марш в изумително красиви картини.

И така, желаем ви много радост при четенето, гледането и слушането, при откриването на тези майсторски произведения на литературата и на класическата музика! Какъв по-чудесен подарък за коледните и новогодишни празници?