page contents Книжен ъгъл: Еднакви във всичко, докато немислимото не ги раздели
Предоставено от Blogger.

Еднакви във всичко, докато немислимото не ги раздели

9.12.14

„Ентусиаст“ представя „Близначките“ от Саския Сарджинсън

Две близначки, две коренно различни съдби, една ужасяваща тайна и нестихваща борба с чувството за вина са в центъра на дебютния роман „Близначките“ от Саския Сарджинсън. Според Bookseller „Близначките“ е „прекрасно написан роман за детството, натрапчивата природа на спомените и неразрушимата връзка между близнаците“, а за Star това е история, която те „хипнотизира с истински емоционален юмрук“.

Като майка на близначки, Саския Сарджинсън изучава невероятната връзка помежду им – както борбата за сила и идентичност и постоянното съревнование, така и мълчаливата лоялност и изключителната близост.
„Късметлийка съм, че моите момичета споделят с мен сладко-горчивата природа на това да имаш друга „половинка“ и, въпреки че моите дъщери не са прототип на героините ми, те определено са моето вдъхновение. Бях под напрежение, докато четяха романа. За щастие, получих одобрение!“, споделя авторката.

Историята в „Близначките“ се развива в родното място на английската писателка. „Избрах Съфолк, защото аз самата израснах там и намирам мястото за изключително вдъхновяващо – със своите гъсти борови гори и мрачно красиви чакълести плажове Съфолк е местенце с богата атмосфера и история.“

Годината е 1972. Еднояйчните близначки Виола и Изолта заедно с майка си Роуз се местят от малка комуна в Уелс в хижа в гората в Съфолк. Роуз е любителка на нестандартния начин на живот,  дава на момичетата си свобода и ги окуражава да живеят лудо, докато скитат из гората със своите колелета. Точно там, в гъстите гори, те се запознават в близнаците Джон и Майкъл. Но животът на момичетата се променя, когато Роуз среща Франк и малката му дъщеря Поли. Годежът е факт. Ненавиждайки промяната, близначките отчаяно се опитват да се отърват от натрапниците.

През 1987 г. близначките вече са млади жени, все още преследвани от спомените от последното лято, което са прекарали като семейство. И докато Изолта гради кариера и има стабилна връзка със страхотен мъж, Виола никога не успява да преодолее травмата от  инцидента, който ограбва невинността им. Лутайки се в болницата между живота и смъртта, заради анорексия, тя преживява отново и отново някои от детските си спомени, довели до фаталната вечер. И въпреки че Изолта никога не би могла да разбере деструктивното поведение на сестра си, тя ще направи всичко възможно да ѝ помогне да оцелее – включително и да се върне в Съфолк, да се изправи пред собствените си демони и да се сблъска с миналото.

„Близначките“ от Саския Сарджинсън проследява емоционалното пътешествие на две сестри, които, колкото си приличат, толкова и се различават. Изолта намира кураж и се връща у дома – дом, на който вече гледа с други очи, заради истини, видими само за едно по-зряло и по-мъдро „аз“. С течение на времето детските спомени изглеждат по-далечни, някои от загадките и мрачните истини са разкрити, защото вече не се гледат през призмата на невинните детски очи. За Виола обаче стремежът към живот, лишен от чувство за вина, е мит, а безнадеждността и отчаянието са покорили цялото ѝ съществуване.