page contents Книжен ъгъл: Нашенският духовен „преход” - от вестник АБВ до...?
Предоставено от Blogger.

Нашенският духовен „преход” - от вестник АБВ до...?

25.1.15

Проф. Филип Панайотов. Шарж: Тодор Цонев
Петко Тодоров

В сборника в чест на проф. Филип Панайотов

„Вестникът тип „огледало”, който ни представяше социалната реалност все повече се заменя от вестника, тип „прозорец”, позволяващ ни да имаме специфичен ъгъл на зрение към ставащото около нас”, пише Милко Петров в „От век на век, от слово към слово” (УИ „Св. Климент Охридски”).

Електронните медии вече са разнесли новината. „Вестникът трябва да се насочи към по-задълбочения анализ на станалото и прогнозата за бъдещето”.

„Сборник в чест на проф. дин Филип Панайотов” е подзаглавието. Заглеждаме се в представител на един от най-досадните - с протоколността си – жанрове по 2 причини. Заради виновника и заради отклонението от традиционния академизъм. Припомняме, Панайотов е основател и главен редактор на вестник „АБВ” и на новото ни университетско книгоиздаване, ръководител на катедра „История и теория на журналистиката”.
Първите европейски книгоиздателства са университетски, четем в сборника – в Кеймбридж и Оксфорд, XVI век.

Сегашните вестникарските страници за книги винаги ще са бледа сенчица на вестник „АБВ”. За по-младите: вестник за книгата със завиден за днешната нежълта преса тираж. Каква по-ярка илюстрация на нашенския духовен „преход”, от прехода от „АБВ” до тук!

История на журналистиката, анализ на състоянието й, прогнози – разнообразните погледи на авторите отговарят на многообразното творчество на Панайотов.

Оригиналното: тук е част от архива му: писма, стенографски протоколи, любопитни публикации. „Изпращаме Ви боен поздрав и нека да живее нашият велик вожд Адолф Хитлер”, четем в писмо до фюрера от  българска християнска организация.

На Здравка Константинова дължим сглобяването на „светата троица” на българската карикатура: Бешков, Тодор Цонев, Христо Комарницки. Карикатуристите на Борис III, Т. Живков и Б. Борисов. „Карикатура – ефектна и ефективна” е заглавието й. И оценката за карикатурата на Комарницки: „Точна, смела диагноза. Нерядко точна, смела прогноза”.

Иначе да се наредиш до Борис III и Живков си е постижение.