page contents Книжен ъгъл: Среща с Пърл Бък в „Клуб Класика“
Предоставено от Blogger.

Среща с Пърл Бък в „Клуб Класика“

26.1.15

„Хермес“  представя „Павилион за жени“

На своя 40-и рожден ден госпожа Ву оповестява дълго планираното си решение да се оттегли от семейното ложе. Винаги грижовна към нуждите на съпруга си, тя му избира млада наложница, която да заеме мястото й.

Родът Ву е сред най-старите и уважаваните в Китай, а госпожа Ву управлява голямото му домакинство и многобройни имоти разумно и справедливо.

Сега за пръв път в живота си тя може да се отдаде на четене на книгите в голямата библиотека, да се наслади на тишината и да остане насаме със себе си.


Когато синът й започва да взема уроци по английски от брат Андре – свободомислещ и ерудиран свещеник, пред госпожа Ву се разкрива един съвсем нов свят.

Едновременно екзотична, но и много близка до нас, книгата повдига вечните въпроси за любовта и дълга, за свободата и израстването, но и за чисто човешкия стремеж към щастие. Романът е екранизиран през 2001 г.

Пърл Бък (1892 - 1973) е американска писателка и радетелка за човешки права. Дълги години живее в Китай и творчеството й е вдъхновено от китайския бит и култура.

Носителка е на „Пулицър“ (1932) и на Нобелова награда за литература (1938) за богато и вярно описание на живота в Китай и за биографичните й шедьоври. „Павилион за жени“ (1946) е сред най-известните и обичани творби на авторката.

„Клуб Класика“ представя книгите, издържали проверката на времето. Всяко поколение ги преоткрива, за да им направи нов прочит и да им вдъхне нов живот.

Част от поредицата са заглавията „Джейн Еър“, „Знахар“, „Нещо се случи“, „Луна и грош“, „Пътят на д-р Шенън“, „Сияйна зора“, „Един живот“ и „Чочарка“.