page contents Книжен ъгъл: Любов, която променя историята
Предоставено от Blogger.

Любов, която променя историята

9.2.15

„Апостроф“ представя вълнуващи истории за любовта от всички епохи

Във „Великите любовни истории“ (състав. Христина Мираз), са представени епичните любови, които променят животи, пренаписват историята и дори предначертават картата на света. Истории, в които любовните чувства покосяват по-безмилостно и съдбовно от всяко оръжие, защото на война и в любовта всичко е позволено.

В тази книга ще се срещнете с най-забележителните фигури, живели някога и обичали със страст и всеотдайност, каквато въображението трудно може да си представи. Тук са най-съкровените емоции на Клеопатра и Марк Антоний, последната кралица на Испания, наричана Хуана Лудата, Елизабет I, Сюлейман Великолепни и Хюрем, както и най-прочувствената приказка за създаването на величествения храм на любовта – Тадж Махал.

Техният интимен свят е изложен на показ, без да се спестява и тъмната страна на чувствата – кралски тайни, дворцови манипулации, опасни интриги, смъртоносна ревност, съблазън, непростими грехове и пороци. В книгата са проследени и анализирани интересни и известни исторически факти, както и свързаните с тях митове в опит да се потърси обективната истина. Не са спестени и пикантни подробности от любовния свят на легендарните личности.

Каква е истината за смъртта на изкусителката Клеопатра? Наистина ли Хуана Кастилска обезумява от ревност и любов, за да остане завинаги в историята с прозвището „Лудата“? Как наложницата в султанския харем Александра Лисовска се превръща в най-влиятелната жена в империята – Хюрем Султан – любимката на Сюлейман Велики и единствена негова законна съпруга? Защо Девствената кралица, Елизабет I, издигнала личността си в култ, не винаги е щастлива от решението си и обета, който дава да се венчае за страната си – своята Англия? Как едно внушително любовно признание, изразено в спираща дъха сграда днес се нарежда сред седемте чудеса на света?

Тези разкази показват героите в различна и непозната досега светлина. Защото чувствата не познават титли, те покоряват всекиго – воини, диктатори, крале, кралици, императрици, наложници и робини. А любовта е по-силна от всяка власт.

За автора

Христина завършва специалност „Книгоиздаване“ във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“ през 2006 г. Съставител е на повече от 15 книги на различна тематика и от различен жанр. Работила е като журналист, PR и редактор. За пореден път застава от другата страна, в ролята на съставител на „Великите любовни истории“, за да опише в книга най-ярките личности, техните съдбовни обрати и епични любови. Следва продължение на настоящия том, коeто ще бъде озаглавено „Великите любовни истории в киното и литературата“.