page contents Книжен ъгъл: Сбогом, светъл магьоснико Тери Пратчет!
Предоставено от Blogger.

Сбогом, светъл магьоснико Тери Пратчет!

12.3.15

Светът загуби един от най-светлите си и остри умове

Световноизвестният британски писател сър Тери Пратчет почина днес на 66-годишна възраст след дълга битка с болестта на Алцхаймер - кортикална атрофия на задната част на мозъка. Той е починал в дома си, обграден от своето семейство.

"Светът загуби един от най-светлите си и остри умове", се казва в официално съобщение на издателя на Пратчет - Лари Финли, разпространено от световните агенции. "Със своите над 70 написани книги, Тери е обогатил света така, както много малко хора преди него", казва още Финли.

Сър Тери Пратчет е най-продаваният автор във Великобритания за 90-те години на миналия век. Той е вторият най-четен автор във Великобритания и седмият най-четен неамерикански автор в САЩ.

През литературната кариера Тери Пратчет е продал над 75 милиона книги. В поредицата "Светът на диска" има 40 романа, преведени на 37 езика. От тях са продадени повече от 55 милиона екземпляра.

През 2001 г. печели медала Карнеги за романа си "Изумителният Морис и неговите образовани гризачи". Тери Пратчет е офицер на Британската империя от 1998 г. и рицар-бакалавър от 2009 г. заради приноса му към литературата.

През 2007 г. Пратчет обяви, че е болен от рядка форма на болестта на Алцхаймер, а през 2008 г. стана патрон на британската Фондация за борба с болестта на Алцхаймер, като до края на дните си той дари стотици хиляди британски лири, за да подпомогне финансирането на медицински изследвания.

Болестта при него прогресира изключително бързо, като през 2014 г. състоянието му бе много тежко - той не можеше да върши сам много неща, сред които да шофира или да си връзва връзките на обувките.

Въпреки това, от диагностицирането с болестта до края на живота си Пратчет издаде пет нови произведения. До последния си дъх Тери Пратчет живя със съпругата си Лин в графство Уилтшир, недалеч от гр. Солсбъри.