page contents Книжен ъгъл: Лоранс Плазне: Книгите имат право да лъжат
Предоставено от Blogger.

Лоранс Плазне: Книгите имат право да лъжат

17.3.15

Георги Митов-Геми и Лоранс Плазне.
Снимка: Колибри
Специално за Книги завинаги Лоранс Плазне говори пред Георги Митов-Геми. Слушайте днес в 17 часа

Вчера във Френския институт в София френската писателка Лоранс Плазне представи книгата си „Любовта единствена”, която излезе под знака на „Колибри”. 

Защо тази книга не е обикновена любовна история, ще чуете от интервюто на колегата ни Георги Митов-Геми със самата Лоранс Плазне.

Лоранс Плазне преподава френска литература в Сорбоната, член е на френския Национален център за научни изследвания и на френския Университетски институт.

Романът й „Любовта единствена” описва красивата и драматична любов между благородната девойка Госпожица Д’Албрехт и нейния учител господин Дьо Рамон.

Писателката разкрива образите им с дълбок усет за тънкия психологически детайл, като показва най-неизследваните страни на най-романтичното човешко чувство.

Френската писателка Лоранс Плазне изследва подробно френската литература между 1550 и 1700 г. В този период се развива и действието на нейния роман „Любовта единствена”.

Книгата е удостоена с наградата „Шарл Омон” на Френската фондация (2005), а през 2012 г. получава Наградата за литература на Европейския съюз (2012). Плазне е авторка и на още два романа - „Раната и жаждата” (2009) и „Диспропорцията на човека” (2010).

Но в „Любовта единствена” прозира и отношението на писателката към книгите като цяло. Как - ще чуете днес в 17 часа в Книги завинаги.

От Книги завинаги